10 věcí, které byste neměli skladovat na půdě... pokud o ně nechcete přijít

Na knižních vazbách si pochutnávají rybenky, které si na půdě lebedí v hojném počtu.
Zdroj: Pixabay.com

Nemůžeme jen tak mávnout kouzelnou hůlkou a nafouknout si byt do libovolných rozměrů, jak to udělal pan Weasley se stanem ve čtvrtém dílu Harryho Pottera. Zároveň vlastníme věci, jejichž hodnota časem nabývá a máme k nim citový vztah. Vyhodit je? Nepřipadá v úvahu! Měli byste ale vědět, že půda není nejlepší místo pro uskladnění některých věcí. Podívejte se na 10 z nich.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 31. 10. 2017 13:14

1. Dřevěný nábytek

Pixabay.com

Vlhkost působí na dřevěný nábytek jako kyselina – narušuje jeho strukturu, načež se začne rozpadat. A půda si s vlhkostí moc dobře rozumí. Nepomáhají ani změny teplot, které jsou na půdách časté.

2. Hračky

Pixabay.com

Maminky větších dětí to jistě znají – během růstového období se jich v domě nakumulují haldy. Protože k nim ale děti mívají citový vztah, častokrát se nevyhodí, ale uloží do sklepa nebo na půdu, aby byly nablízku.

Pokud nemáte jiný úložný prostor než půdu, zavřete je do vzduchotěsné nádoby. V igelitovém pytli jsou stále přístupné myším i jiné havěti. Nehledě na vlhkost. Pozdější kontakt dítěte s takovými hračkami je více než nevhodný.

3. Koberce a deky

Pixabay.com

Opět – vlhkem načichlý, v horším případě poničený koberec zkrátka později nevyužijete. Navíc si v něm libují broučci zvaní rušníci diviznoví, kteří se běžně vyskytují v přírodě, ale jejich larvy si pochutnávají na organickém materiálu. Textilie a přírodní podložky z kožešiny nebo vlny tak pomalu, ale jistě prožírají.

A vězte, že se v nich milerádi uvelebí i ptáci nebo vosy. Pokud netoužíte jednoho krásného dne narazit na jejich hnízda, uložte textilie do pytle z opravdu silného materiálu.

4. Svíčky

Pixabay.com

Vedro k padnutí bývá v období léta všude. A na půdě ještě dvojnásobně větší. Asi si dovedete představit, co takové horko provede s voskem… Raději svíčky uskladněte někde v chladu.

5. Stará elektronika

Pixabay.com

Současné smartphony nebo notebooky určitou míru vlhkosti snesou. Jakmile ale překročí jistou mezi, odmlčí se naši hi-tech služebníci navždy. Časté změny teplot na půdě jim na funkčnosti rozhodně nepřidávají.

6. Sezónní oblečení

Pixabay.com

Malé byty nejsou nafukovací, množství nábytku tak podléhá přísným prostorovým limitům. Je tak pochopitelné, že si nedostatek úložného prostoru vynahrazujeme přilehlými komorami. Alespoň oblečení však před půdou uchraňte. Pokud ho nechcete později najít prožrané od molů. A plesnivé…

Oblečení by podle serveru Good Housekeeping mělo dýchat. Igelitové pytle tak nejsou nejlepší volbou. Lépe uděláte, když oděvy zabalíte do papíru bez obsahu kyselin. Tento způsob uskladnění se doporučuje především pro bavlnu a lněné tkaniny.

Oděvy a textilie přečkají dlouhé měsíce bez úhony na suchém, tmavém místě se stálou nízkou teplotou a dobrou cirkulací vzduchu.

7. Kůže

Pixabay.com

Vyhodit kožený kousek z šatníku by byl hřích, zvlášť kvůli ceně a kvalitě. Pokud jste ho uložili na půdu do doby, než zase přijde do módy, doporučujeme se pro něj co nejdřív vrátit. Extrémní horka a chlady, jež se typicky na půdě střídají, snižují kvalitu kůže. O zatuchlosti nemluvě.

8. Fotografie a obrázky

Pixabay.com

Působením střídajících se teplot může dojít ke snížení kvality obrazu, proto snímky raději uložte někam do šuplíku. Sluneční svit zase šisuje barvy.

9. Knihy

Pixabay.com

Jistě jste o nich slyšeli. Nebo je dokonce spatřili, jak se mihotají na podlaze. Řeč je o rybenkách, miniaturních hmyzích potvůrkách, co si velmi rády pochutnávají na lepidlu v knižních vazbách. Zamezte jim přístup tím, že knihy vyrovnáte do utěsněných prostor.

10. Papírové dokumenty

Pixabay.com

Důležité dokumenty, jako rodné listy či smlouvy, na půdu nedávejte – nezapomeňte, že do ní pronikají sluneční paprsky, a hrozí tak jejich vznícení. Zásuvka nebo šanon je daleko lepší řešení. A v každém případě levnější... než rekonstrukce domu po požáru.

Zdroj: Good Housekeeping

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články