13 super levných triků na úklid domácnosti, které vám navíc ušetří hodiny času

Všechny potřebné přípravky máte ve spíži, třebaže o tom netušíte!
Zdroj: Kingofmaids.com

Mrkněte do přihrádky s čisticími prostředky. Je v ní několik lahviček zakoupených v drogerii a plných chemikálií? Ačkoliv vám vadit nemusí, existují alternativní, přírodní způsoby, jak proměnit domácnost v blyštivý diamant. A hlavně – zaplatíte za ně mnohdy i jen desetinu ceny. S těmito 13 triky vypulírujete domov důkladně a rychle jako s uklízecí četou za zády!

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 17. 05. 2017 16:08

Triky pro čistou a zářivou pračku

Brightside.me

1. Přípravky pro čištění pračky nepatří k extra levným záležitostem, viďte? Přitom se lze dostat na zlomek ceny. Jak? Nahradit je prachobyčejným octem! Vlijeme trochu octa do přihrádky pro prací prášek a nastavíme dlouhý cyklus. Pračka bude zářit jako právě vyleštěný příbor.

2. Ocet umí i jiné věci, než jen dodat nerezovým povrchům lesk. Dokáže všeobecně zesílit účinky čisticích prostředků. Přidejte malé množství k pracímu prášku a nečistoty z oblečení zmizí rychleji. Platí to zejména pro barevné kusy.

3. Je extra levný a extra účinný. Naše babičky ho používaly na vyčištění rozmanitých povrchů a ještě s ním mohly experimentovat v kuchyni. Ano, budeme opět vychvalovat ocet. Pokud přilijeme trochu do pračky, oblečení se rychle zbaví chlupů od koček i psů.

Bleskové a efektivní vyčištění vany

Brightside.me

Víte, že můžete exkluzivně vyčistit vanu, aniž byste se jí dotkli prstem? Jednoduše smícháme v rozprašovači ocet, který jsme předtím zahřáli v mikrovlnce, a mýdlový roztok. Neprotřepáváme divoce, jen zlehka obě tekutiny spojíme. Přestříkáme přípravkem vanu, necháme působit půl hodiny a setřeme houbou. Žádné předražené produkty netřeba!

Odstranění nečistot z okenních rámů

Brightside.me

Ty špína miluje. Může se do nich totiž dobře schovat. A hospodyňkám pak dělá vrásky na čele. Vyhnat ji ale můžeme docela snadno – pomocí jedlé sody a octa. Posypeme jedlou sodou těžko dostupná místa. Pokapeme trochou octa. Postižená místa by měla začít bublat – a to je dobré znamení. Po 15 minutách stačí okenní rámy přetřít papírovou utěrkou. Žádná věda.

Očištění dětských hraček

Brightside.me

Magnet na prach i nečistoty. Většinu času se povalují všude po pokoji. Dítě se jich bezmyšlenkovitě dotýká a někdy je i ocucává. Proto je třeba dbát o jejich nezávadnost. Hračky pratelné v pračce vložíme do síťového vaku – nerozsypou se. A nepoškodí buben.

Jak na nezdolné skvrny z nejrůznějších povrchů

Brightside.me

Dítě s permanentní fixem v ruce vyžaduje nesmírnou pozornost, pokud nechce rodič každý týden obměňovat nábytek. Někdy ale rošťák našemu zraku unikne. Hospodyňky z celého světa se naštěstí podělily o fungující rady na odolné flíčky:

1. Na první pohled zvláštní kombinace, ale funguje: zubní pasta a navlhčený hadřík. Vetřete ji do stop po fixu a sledujte, co se bude dít.

2. Na fixy rovněž odpudivě působí lak na vlasy či deodorant. Přestříkáme postižené místo a omyjeme vodou.

3. Nízkorozpočtová jedlá soda dokáže zázraky, to už víme od nepaměti. Nasypejme trochu na houbičku, vydrhneme a omyjeme vodou.

Zbavte se zaschlého laku na nehty

Brightside.me

Rozlít lak na nehty je dvojí neštěstí. Nejenže je zařízení bytu zničené, ale ubylo z lahvičky oblíbeného odstínu. Zatímco druhé lze vyřešit koupí nového, první ještě snáz – pomocí toho, co už máte doma.

Pokud lak ještě nezaschl, pokapeme ho trochou odlakovače, necháme působit minutu a setřeme kuchyňskou utěrkou.

Že už lak zatvrdl? Ještě nemusíte prolévat slzy za vaši oblíbenou šperkovnici. První pomoc poskytne lak na vlasy. Přestříkejte zasažené místo a odstraňte barvu teplou vodou a mýdlem.

Na skvrnu na koberci ale musíte jít trochu jinak. Aplikujte odlakovač a otřete flíček vlhkým hadrem.

Mikrovlnka jako nová!

Brightside.me

Populární, ale geniální trik. Rozkrojíme citron v půli, umístíme do hrnku a poprášíme skořicí. Nastavíme mikrovlnku na nejnižší výkon a zapneme na 5 až 10 minut. Citron mikrovlnku dezinfikuje. A skořice ji zbaví nežádoucích pachů.

Zářivá kuchyně

Brightside.me

Ušetřili byste rádi nějakou tu korunu? Že se ptáme, viďte? I v kuchyni si vystačíte s několika super levnými produkty. A to dokonce jedlé povahy. Rozmícháme jedlou sodu v rostlinném oleji, až vznikne hustá pasta. Naneseme na mastnoty a necháme působit 5 až 10 minut. Pak už jen setřeme hadříkem s pomocí mýdlového roztoku.

K čertu s prachem!

Brightside.me

Stírání prachu patří k nejúmornějším částem pravidelného úklidu. Je všude! Můžete na něj ovšem narafičit past v podobě mastného povrchu.

Pokapeme jemně papírovou utěrku olejem a přetřeme místo, na které sedá prach. Poté „přejedeme“ plochu ještě jednou, tentokrát suchou utěrkou. Na povrchu zůstane jemná vrstva odpuzující prach. A propůjčí mu nebývalý lesk!

Zdroj: Bright Side

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články