4 nejčastější důvody, proč vám umírají pokojové rostliny (a jak je vzpružit)

květina
Zdroj: Pixabay.com

Pokročilé zahradníky v tomto článku zřejmě nic nového nečeká. Pokud jste si ale do bytu či domu pořídili první pokojové rostliny, které vám začaly odcházet, nezoufejte. Stanovte diagnózu a poskytněte jim první pomoc! Tento manuál prozradí, jak na to.

Jana Jánská
Jana Jánská 08. 11. 2017 14:48

Před „záchrannou misí“ je ale třeba identifikovat stáří rostliny. Díky tomu zúžíte potenciální pachatele.

„Pokud rostlina odchází po méně než několika měsících, zřejmě bude na vině světlo, cirkulace vzduchu nebo zavlažování,“ konstatoval Clarke de Mornay, senior nákupčí pro Flora Grubb Gardens v San Francisku. Dařilo se rostlině několik měsíců a najednou se jí něco nelíbí? Podezření padá na výživu či škůdce.

A teď k samotné diagnóze. Prohlédněte si rostlinu a zvláštní pozornost věnujte listům. Jsou povadlé? Žloutnou? Zkrátka jiné než při koupi? Pak je trápí jeden z následujících čtyř problémů:

1. Příliš vody

V lázních je žádoucí, u rostlin ale intenzivní péče může být na škodu, zvlášť pokud jde o zalévání. V jejich případě neplatí pravidlo „čím více, tím lépe“. Ale ani „méně je více“.

Nadměrně zavlažovanou rostlinu poznáte podle měkkých, žloutnoucích listů. Nebo hmatem. Zabořte jemně prst do hlíny. Nalepí se vám na prst? Pak říká „stop“. Zalévejte ji méně často. Zkontrolujte také, zdali má zespoda květináče otvory pro odchod přebytečné vody.

2. Nedostatek vody

Poznáte ho samozřejmě na dotek – hlína je suchá a neulpívá na prstu. Dehydrataci vám ale rostlina prozradí už na pohled. Podle scvrklých, suchých a hnědých listů, jež opadávají.

Pozor ale na „dohnánění restů“, ke kterému vás pobídne svědomí. Není nic horšího, že zalévat takzvaně do foroty. „Je to o konzistenci a zavlažování na pravidelné bázi.“

Vybudujte si návyk. Naučte se „krůpnout“ k rostlinám, zatímco se vaří voda na čaj. Nebo zaveďte rituál zalévání před spaním. Pamatujte však, že každá rostlina potřebuje různou péči. A že záleží i na prostředí – pokud hodně topíte, rostliny budou vysychat častěji.

3. Škůdci

Vytvořil se na listech bílý povlak? Nebo se po nich pochybují okem téměř neviditelní broučci? Škůdci zahájili invazi.

Naštěstí se zaleknou staré, dobré francovky. Pro malé rostliny smíchejte lžičku se dvěma hrnky vody a otírejte stonky a listy rostliny každý týden po dobu nejméně tří týdnů. U větších nepřesahujte poměr půl hrnku alkoholu ku čtyřem litrům vody. Francovka došla? Povolejte posilu v podobě vodky!

4. Hlad

Náležitá výživa patří k posledním možnostem, nad nimiž uvažujeme, když se rostlině nedaří. I to ale může být příčina zvadlých listů.

Dobrou zprávou však je, že můžete rostlinu „nakrmit“ opravdu jednoduše – přidáním čajových lístků nebo mleté kávy. A úplní lenoši ji mohou občerstvit přisypáním tenké vrstvičky čerstvé hlíny. Nestačilo? Vyměňte hlínu i naspod květináče.

Zdroj: Prevention

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články