5 nejčastějších chyb, které děláme při úklidu

Než začnete uklízet, určete si postup.
Zdroj: Pixabay
Než začnete uklízet, určete si postup.Vysávání nechte na konec.Správně rozvrhněte nádobí do myčky.Nezapomínejte na praní závěsů, záclon a jiných doplňků.+ 1 fotka+ 2 fotky

Většina z nás dělá dva velké úklidy do roka. Říkáme jim zimní nebo také předvánoční a letní. Při těchto velkých gruntovacích dnech myjeme okna, pereme záclony i závěsy, vyndáme celou linku a v neposlední řadě vyčistíme troubu, pračku nebo myčku. Co ale děláme při úklidu za největší chyby?

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 13. 08. 2018 06:17

Nezvěte si návštěvu

Pokud uklízíte na poslední chvíli, protože očekáváte návštěvu, nikdy to nemůže dopadnout dobře. Aby byl váš byt správně a efektivně uklizený, je nutné dodržovat určitý postup. A to systematický, tedy od nejméně používaných místností, jako jsou ložnice či pracovna, přes obývací pokoj a na konec si nechte kuchyň, chodbu a koupelnu, které potřebujete nejvíce a kde byste si zbytečně zase nadělali nepořádek.

Luxování a vytírání až na konec

Pokud začínáte úklid luxováním, pak si uvědomte, že všechen prach, který následně setřete z nábytku, opět skončí na vašem vyluxovaném koberci nebo podlaze. Prostě začínejte od stropu a pokračujte směrem k podlaze.

Mytí oken

Rozhodně si nevyhlídněte horký a slunečný den. Nejen že pokud bude slunce svítit na vaše umytá okna, nikdy vám nebudou připadat dostatečně čistá, ale spíše šmouhatá, a navíc vám to zkazí radost z hezkého dne. Okna tedy myjte ideálně při teplotách 20-25 stupňů a aby na ně zbytečně nesvítilo slunce. Začněte tím, že očistíte okno, rám i parapet smetáčkem, abyste se zbavili prachu a jiných nečistot. S mytím pak rozhodně začněte u okenních rámů a teprve pak se věnujte sklu. 

Kvalitní čisticí prostředky

Chápeme, že je jednodušší koupit si jeden univerzální čisticí prostředek a uklidit s ním celý byt, ale na druhou stranu to rozhodně není efektivnější. Raději si zakupte specializované přípravky určené na konkrétní druhy nábytku. Ty určené do kuchyní dezinfikují, vosky a leštěnky napouštějí dřevo a tím prodlužují jeho životnost, prostředky proti prachu mají zase odpuzující účinek a zabrání tak po nějakou dobu jeho usazování. Ano, utratíte samozřejmě víc peněz, ale výsledek bude stát za to.

Skládání nádobí do myčky

Téměř každá domácnost už má dnes myčku, ale ani tak nemusí být nádobí umyté v ní absolutně čisté. Lidé tam totiž neumějí správně naskládat nádobí. Nejšpinavější kousky umístěte do spodního košíku směrem ke středu, aby byly v blízkosti ramena ostřikovače. Do horního polohovatelného koše dávejte především sklo a křehké kusy nádobí, protože horní rameno není tak agresivní. Matný povlak na nádobí může poukazovat na špinavou myčku. Pravidelně tedy čistěte filtr propláchnutím, které vám zabere pár minut. I myčka však potřebuje čas od času vyčistit důkladněji. Dvakrát za rok ji pusťte naprázdno, jen s čističem myčky.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články