7 malých tajemství, jak mít v kuchyni pořádek, který trvá nadosmrti

úklid
Zdroj: Freepik

Kdo miluje mytí nádobí? A úklid kuchyně po vaření? Nehlaste se všichni. K lítosti všech, co si nemohou dovolit uklízečku, se ale této domácí práci vyhnout nelze. Se zavedením těchto rutin už nebudete muset (tolik) uklízet. Protože žádný nepořádek nevznikne!

Jana Jánská
Jana Jánská 15. 11. 2017 11:06

1. Vracejte věci na své místo hned po použití

Při přípravě jídla většinou potřebujeme několik ingrediencí (samozřejmě pokud si nenecháme dovézt pizzu v krabici). Kořenky, nádoba na česnek, sójová omáčka, olej… to všechno dokáže pokrýt kuchyňskou linku v cuku letu.

Víte, jak si ušetříte pozdější nechuť k úklidu? Vracením nádobek a potravin na své místo bezprostředně po použití!

Při přípravě topinek je to jednoduché: zakápnou pánev olejem, olej zavřít a uložit do spíže. Vybalit chléb, odkrojit plátek a zbytek ihned vrátit do chlebníku. Topinku počesnekovat a nádobku s hlavičkami uklidit tam, kde je její místo.

Každý tento mikro úkon vám zabere nanejvýš tři vteřiny. Zato si ušetříte pozdější odpor vůči nepořádku v kuchyni.

2. Myjte nádobí průběžně

Především takové, které se tolik nezašpinilo. Položili jste na talířek nakrájenou papriku, která putovala do luštěninového guláše? Takový kousek stačí jen rychle opláchnout vodou. Stejně tak sítko na čaj.

Tento návyk vám ušetří mnoho nervů – nic nedokáže popudit tak jako čajítko pod hromadou špinavého nádobí. Opět vám to nezabere víc než několik vteřin. Ve dřezu tak po vaření zbude daleko méně kousků. A nebude vám tedy zatěžko se pustit do odmývání.

3. Naložte s prostoji při vaření efektivně

Čekáte, až se uvaří vajíčka natvrdo nebo začne probublávat polévka? Využijte těch pár minut k opláchnutí několika kousků, utření kuchyňské linky nebo úklidu přísad.

4. Udělejte si v kuchyni pořádek

Rozdělte regály v lednici podle typu potravin, například podle toho, zdali je to zelenina, mléčný výrobek nebo uzenina. Totéž udělejte v kuchyňských skříňkách a zásuvkách. Talíře v jedné, kuchyňské náčiní v druhé, utěrky a hadříky ve třetí. Rychleji se tak zorientujete nejen při vaření, ale i uklízení přísad. Díky zavedenému systému je i ve spěchu uložíte na správné místo. A nebudete je příště dlouho hledat.

5. Připravte si všechny suroviny předem

Jasně, v tu chvíli se na kuchyňské lince nahromadí spousta věcí, což oku pořádkumilovného člověka lichotit nebude. Všechno ale budete mít po ruce, takže se vyhnete nejen stresu při vaření, ale i zbytečně ušpiněným nádobám. Do odměrky se zbytky mouky totiž můžete v pohodě nasypat třeba kakao. Nebo v ní odměřit mléko. S přípravou šetříte čas a předcházíte stresu.

6. Otírejte cákance, jakmile vzniknou

To, co nyní můžete setřít jedním tahem, později nepůjde ani dvěma. K drhnutí budete muset vynaložit daleko více energie, což vás zbytečně vyčerpá a ukradne energii, kterou byste mohli investovat rozumněji. Třeba do vašich koníčků.

7. Uklízejte průběžně

To je ta největší výzva. Když ji ale přijmete, snížíte množství permanentní frustrace a bude se vám žít tak nějak radostněji.

Pokud se v našem domově kumuluje nepořádek, hromadí se s ním i naše nespokojenost. Jsme neustále rozptylováni a nakonec se vyčerpáme rozsáhlým úklidem, což jen podpoří nechuť k budoucímu uklízení. Jsme lapeni do začarovaného kruhu…

Pokud se naučíme udržovat čisto průběžně, náš domov si uchová tu nejdůležitější funkci. Totiž místa, které je mekkou klidu a uvolnění.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články