Architekt proměnil bývalou cementárnu ve svůj domov. Nebo spíš dechberoucí palác

Když Ricardo Bofill narazil na bývalou cementárnu na okraji Barcelony, okamžitě v ní uviděl potenciál.
Zdroj: Boredpanda.com
Ricardo Bofill koupil cementárnu z první světové války v roce 1973.Okamžitě v ní uviděl řadu možností. Se svým týmem se pustili do rekonstrukce.Ošklivý průmyslový objekt přestavěli v originální a moderní místo k životu.Exteriér překypuje zelení a je symbolem již vybledlé ekologické stopy, kterou po sobě cementárna zanechala před sto lety.+ 13 fotek+ 14 fotek

Je velkolepý, tvarem futuristický, strukturou starobylý, interiérem moderní a rozlohou velkolepý. To není hádanka. Ale přiblížení domova excentrického a geniálního architekta Ricarda Bofilla. Své místo k životu nalezl v cementárně z první světové války. A proměnil ji v to nejroztodivnější stavení, které bere dech.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 30. 05. 2017 11:29

Pokud vám přijde výše uvedený popis trochu schizofrenní, divit se nebudeme. La fábrica je místem nejdivočejších kontrastů.

Psal se rok 1973, když Ricardo Bofill narazil na zchátralou bývalou cementárnu na okraji španělské Barcelony. Okamžitě v ní uviděl potenciál.

Se svým týmem pozemek odkoupil a pustili se do rekonstrukce. Tedy – nejprve museli část strhnout, aby cementárnu mohli přebudovat do současné podoby. Ostatně jak se říká: nejprve se musí něco zbourat, aby se něco jiného mohlo postavit.

Boredpanda.com

To, jak La fábrica vypadá dnes, nelze jednoduše popsat. Po prohlédnutí fotografií pochopíte proč.

Z ptačí perspektivy vypadá jako tajuplný, pohádkový hrad, z jehož střešních ploch vyrůstají stromy a keříky.

Vstoupíte-li do pracovny nebo jídelny, ocitnete se v trendy moderním interiéru, který se vyznačuje uplatněním nadčasového design ve zchátralých prostorách.

A intimně nasvícené klenby mění ložnici v místnost, za niž by se nestyděly nejluxusnější hotely světa

Boredpanda.com

Inu, prohlédněte si pozemek sami. La fábrica je tak neotřelá, že slova nestačí.

Současná podoba ale není konečná. A možná nikdy nebude. Bofillovi celý projekt připomíná jeho vlastní život. Jak sám uvedl, vzhled bývalé cementárny je proměnlivý stejně jako jeho vize do budoucna.

Unikátní design ale není to jediné a hlavní, proč dílo tohoto architekta obdivovat. Komíny, které kdysi plnily ovzduší škodlivými plyny, dnes překypují zářivou zelení.

Inspirace není nikdy dost. Prohlédněte si kreativní sídlo v galerii.

Zdroj: BoredPanda

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články