Zaručený recept na domácí prací prášek: Ušetříte a neuškodíte přírodě!

prací prášek
Zdroj: pixabay

Štípou vás čerstvě vyprané kalhoty? Drbete se ostošest? Možná máte alergii na prací prášek nebo na aviváž, kterou při praní používáte. Výrobou vlastního pracího prášku ulevíte nejenom sami sobě, ale především přírodě. Prací prášek, který se běžně v krámech prodává, totiž žádnou hitparádou není.

Jana Jánská
Jana Jánská 15. 05. 2018 09:36

Dle reklam bez pracích prášků absolutně nemůžeme žít. Mají neuvěřitelnou čisticí sílu, vyčistí i nevyčistitelné a krásně voní. Nikdo už ale nezmiňuje, jak může prací prášek působit na životní prostředí a na nás samotné. Prací prášky jsou plné bělidel a chemie. Oceány a řeky sice obsahují velké množství odpadu, ale mnohem více jsou zamořené právě pracími prášky, které se do nich dostávají z našich domácností. Tento problém je celosvětový a vědci sami prozatím nevědí, jak s ním naložit. Prací prostředky a aviváže totiž obsahují plno škodlivých karcinogenů a jsou to typické chemické bomby. Do pracích prášků se přidávají změkčovače vody nesoucí jméno fosfáty, se kterými si neporadí ani nejmodernější čističky odpadních vod.

Aby bílá zůstala bílou

Obsahují mnoho karcinogenů a rozjasňovačů barev, kvůli kterým hynou ryby a výrazně ovlivňují kvalitu vody. Špatný vliv můžou mít i na člověka. Nové prací prášky jsou sice dermatologicky testované (na zvířatech), ale i tak mohou spustit alergickou reakci.

Vlastní prací prášek

Je především bez bělidel a chemie a při běžném praní zastoupí kupovaný prášek úplně stejně. Pokud není prádlo opravdu silně znečištěno. Je šetrný k životnímu prostředí a nezpůsobuje alergie. Především vás výroba stojí míň než klasický prací prášek, takže i ušetříte. Jestli chcete být opravdu hodně ekologičtí, i mýdlo si lze vyrobit doma za pár kaček.

Co budeme potřebovat?

kostku mýdla

300 g práškové sody na praní

10 l vařicí vody

éterický olejíček s vaší oblíbenou vůní

struhadlo

vařečku

Postup

Mýdlo nastrouháme najemno na klasickém kuchyňském struhadle do jakéhokoliv většího hrnce a zalejeme ho horkou vodou. Cca jenom dva litry. Nastrouhané mýdlo v horké vodě řádně promícháme a necháme jej rozpustit. Za stálého míchání přisypeme sodu a po jejím rozpuštění přilejeme i zbytek vařicí vody.

Vznikne gel, který čím více chladne, tím více se stává hustějším. V tuto chvíli můžeme přidat několik kapek éterického oleje (cca 20 kapek). Necháme odstát do druhého dne. Po úplném vychladnutí a odstátí vypadá prací prášek (gel) jako želé a je připraven ke praní. Na jednu plnou pračku použijeme zhruba 1,5 odměrky.

Jak na vlastní aviváž?

Co budeme potřebovat?

250 ml vody

250 ml octa

10 kapek oblíbené vůně éterického oleje

Smíchejte ocet a vodu. Pak přelijte do dózy či sklenice a přikápněte éterický olej. Přidávejte do praní do avivážové zdířky v množství asi 2 polévkových lžic. Před použitím protřepte.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články