Extra účty za energie? Tipy, jak v zimním období ušetřit

Jak nenarušit už tak napjatý rodinný rozpočet? Pár fíglů se najde.
Zdroj: unsplash.com
Teplotu nenavyšujte rapidně, ale pozvolna.Spotřebiče třídy A+++ vám pomohou ušetřit spoustu peněz.Sprchováním vám "neproteče" tolik vody.Pokud si ráda lebedíte ve vaně, dopřávejte si tyto dýchánky jen střídmě.+ 2 fotky+ 3 fotky

Lámete si hlavu, jak ulehčit rodinnému rozpočtu? S přicházející zimou je to hlavně teplo, za co si připlácíme, ale ušetřit se dá i v kuchyni a koupelně.

Beatrice Dandová
Beatrice Dandová 31. 10. 2018 16:47

Ve většině případů (85%) je to vytápění a ohřev teplé vody, za co mizí naše peníze. Jsou ale způsoby, jak zařídit, aby vám v peněžence zůstalo i pár zlaťáků na vánoční dárky.

Pátrejte

Dejte si trochu práce a porovnejte ceny od různých dodavatelů. Uvidíte, že ve finále nebudete litovat, dokonce vám možná spadne čelist údivem, kolik peněz ve finále můžete ušetřit. Snažte se vytěsnit co nejvíce prostředníků, kteří se vám budou snažit „výhodnou“ dohodu zdistribuovat. Čím více prvků bude v procesu zapleteno, tím více utratíte na provizích. Pokud narazíte na podezřele nízkou nabídku, ujistěte se, že není časově omezená a skutečně se vám vyplatí.


Zkoumejte třídy

Různé elektrospotřebiče jsou označeny štítky. Ty jsou třídy A až A+++. Platí, že čím více plus, tím více úspory. Pořizovací cena může být zpočátku odrazující, v řádech let je to ale vynikající investice. Například lednička typu A+ vám za deset let „sežere“ přes 13 tisíc korun, zatímco ta v kategorii A+++ jen necelých 8 tisíc.




Spořte světlem

S brzkým stmíváním i dříve rozsvítíme, což se samozřejmě na účtu odrazí. Čím si můžete trochu polepšit je – opět – investice do úsporné žárovky. Jako v předchozím případě platí, že vás to bude stát víc, ale v dlouhodobějším horizontu ušetříte.


Sprchujte se

Je logické, že když si napustíte plnou vanu horké vody, není to to samé, jako rychlá sprcha. Pokud se bez relaxu ve vaně neobejdete, dopřávejte si ji ale střídmě, ne každý den. Uvidíte, že čísla ve vyúčtování budou hned nižší. Pořídit si také můžete úspornou sprchovou hlavici.


Energie nadarmo

Pospíchala jste a narychlo vytáhla mobil z nabíječky? Ta však už ale zůstala ladem v zásuvce. Zapojená nabíječka jen těžko pozná, že nic nenabíjí, a tak „nabíjíte pánubohu do oken“.


Turbo vytápění

Jestliže se chystáte na víkend pryč, nevypínejte topení úplně. Teplotu snižte na minimum a po návratu neotáčejte kohoutek znovu na maximum. Prudké navýšení teploty se pak projeví na vašem účtu.


Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články