Jak vybrat vhodnou podlahu pro váš byt: 2.díl: Vinylové dílce a plovoucí podlahy

Vinylové podlahy jsou trendy
Zdroj: Podlahylevne.eu
Průřez vinylovými dílci s nášlapnou vrstvou 0,30 mm - TARKO FIX 30 od renomovaného výrobce Tarkett (Lucembursko)průřez celovinylovou podlahou s nášlapnou vrstvou 0,55 mm - TARKO CLIC 55 V také od výrobce Tarkett (Lucembursko)Vinylové podlahy vypadají skvěleJsou oblíbené pro svůj vzhled i kvalitu+ 1 fotka+ 2 fotky

Vinylové dílce a vinylové plovoucí podlahy mají obdobné složení jako vinyl v metráži (PVC), ale jsou oproti PVC kompaktnější, a to díky tomu, že rubová strana neobsahuje měkčené PVC, ale tvrzené.

Redaktor
Redaktor 15. 11. 2018 21:18

Vyrábějí se v celé řadě vzorů dřeva, ale i keramiky a díky polyuretanové povrchové úpravě nejsou náročné na údržbu. V jejich prospěch mluví také výborné tepelně izolační a akustické vlastnosti a vhodnost použití na podlahové topení. Tepelný odpor je podle typu materiálu menší než u laminátových podlah. Můžeme je rozdělit do dvou základních skupin.

1. Vinylové dílce

2. Vinylové plovoucí podlahy

Vinylové dílce

Vinylové dílce můžeme dále rozdělit na celoplošné lepené vinylové dílce nebo vinylové dílce pro volnou pokládku (Loose lay). V tomto článku se budeme věnovat pouze celoplošně lepeným vinylovým dílcům, protože mají široké využití, a to zejména v domácnostech. Loose lay vinyl je určen spíše do komerčních prostor.

Celoplošně lepené vinylové dílce jsou heterogenní podlahová krytina a skládají se z několika vrstev. V posledních letech jsou u zákazníků velmi populární, protože dokážou velmi věrně napodobit vzhled dřevěných podlah či keramické dlažby. Instalují se vždy do lepidla, jednotlivé dílce se postupně kladou vedle sebe. Nemají tedy žádný zámkový systém. Stejně jako u PVC je jedním z nejdůležitějších parametrů u vinylových dílců jejich nášlapná vrstva. Zde se dílce vyrábí zpravidla v nášlapných vrstvách 0,30–0,70 mm. Vinylové dílce s nášlapem 0,30 mm jsou primárně vhodné pro použití v domácnostech, dílce s vyšším nášlapem jsou vhodné i pro komerční využití. 

Na trhu je nyní k dispozici velmi široký výběr celoplošně lepených vinylových dílců od různých výrobců, je potřeba však dát pozor na lacinější varianty vyráběné mimo EU, které nejsou tolik přesné (rovné) a rozměrově stálé. Jednoduše řečeno na sebe nemusí jednotlivé dílce při instalaci 100% navazovat. Zde je velmi důležité dbát pokynu výrobců v instalačním manuálu a mimo jiné např. dílce před instalací dostatečně aklimatizovat – min. 24 hod přímo v místě instalace.

„Můžeme zejména doporučit řady vinylových dílců TARKO FIX 30, TARKO FIX 40 a TARKO FIX 55. Číslo na konci určuje tloušťku nášlapné vrstvy, tedy např. TARKO FIX 30 = nášlap 0,30 mm. Celoplošně lepené vinylové dílce z produkce Tarkett jsou navíc díky moderním technologiím výroby zdravotně nezávadné a neobsahují žádná ftalátová změkčovadla,“ doporučuje odborník Jan Kalina, majitel eshopu Podlahylevne.eu.

Ceny celoplošně lepených vinylových dílců se pohybují v rozmezí 470,- až ca 700,- Kč/m2 vč. DPH dle zvolené varianty.

Výhody celoplošně lepených vinylových dílců:

Tichý a teplý došlap

Velice kompaktní podlaha s minimálním rizikem vzniku zbytkového otlaku od těžkého nábytku

Hygienický povrch

Nevadí jim vlhkost a voda

Velký výběr vzorů

Vhodné pro podlahové topení

Jednoduchá údržba

Dobrá mechanická odolnost, tepelně izolační a akustické vlastnosti

Nevýhody celoplošně lepených vinylových dílců:

Nejedná se o přírodní materiál

Dražší než PVC podlahy

Nutná odborná pokládka

Instalace dílců je pomalejší než např. u PVC a tím i dražší

Instalace vinylových dílců vyžaduje perfektní podklad a dobré lepidlo

Vinylové plovoucí podlahy

Vinylové plovoucí podlahy můžeme rozdělit do dvou základních skupin podle toho, z čeho jsou vyrobeny.

1. Celovinylové plovoucí podlahy

2. Vinylové plovoucí podlahy na HDF desce

Celovinylové plovoucí podlahy jsou heterogenní podlahové krytiny vyrobeny z PVC. Jsou pružné a jsou opatřeny zámkovým systémem. Instalují se na speciální podložku plovoucím systémem – nelepí se tedy.

Stejně jako u vinylových dílců je důležitá zejména tloušťka nášlapné vrstvy, která se zde pohybuje zpravidla od 0,30 mm do 0,55 mm. Z naší praxe můžeme zákazníkům doporučit řady vinylových plovoucích podlah TARKO CLIC 30 V a TARKO CLIC 55 V. Číslo na konci určuje tloušťku nášlapné vrstvy, tedy opět TARKO CLIC 30 V = nášlap 0,30 mm. Písmeno V označuje čtyřstrannou mikrospáru, která ještě více umocňuje vzhled dřevěných podlah. Celovinylové plovoucí podlahy z produkce Tarkett jsou díky moderním technologiím výroby zdravotně nezávadné a neobsahují žádná ftalátová změkčovadla.

Ceny celovinylových plovoucích podlah se pohybují v rozmezí cca 730,- až ca 890,- Kč/m2 vč. DPH dle zvolené varianty.

Vinylové plovoucí podlahy na HDF desce

Tyto podlahy jsou velmi podobné svojí strukturou laminátovými plovoucím podlahám, vrchní vrstvu však tvoří vinyl. Tyto podlahy mají zpravidla celkovou tloušťku něco okolo 10 mm což je jejich charakteristická vlastnost. Tím, že se skládají z nosné HDF desky (dřevo) nemají rády vlhkost, není proto dobré je instalovat např. do koupelen. Od laminátových podlah jsou však pocitově daleko teplejší. Níže pro ilustraci přikládáme průřez plovoucí podlahou MULTIFLOR 40 V Silenzio s nášlapnou vrstvou 0,40 mm a integrovanou akustickou podložkou od výrobce Tarkett (Lucembursko). Ceny u vinylových podlah na HDF desce se pohybují okolo 850,- Kč/m2 vč. DPH. Samozřejmostí je zdravotní nezávadnost a také neobsahují žádná ftalátová změkčovadla.

Výhody vinylových plovoucích podlah:

Tichý a teplý došlap

Minimální riziko vzniku zbytkového otlaku od těžkého nábytku

Hygienický povrch

Nevadí jim vlhkost a voda (kromě vinylu na HDF desce)

Velký výběr vzorů

Vhodné pro podlahové topení – zde je lepší varianta celovinylové plovoucí podlahy

Jednoduchá údržba

Dobrá mechanická odolnost, tepelně izolační a akustické vlastnosti

Je možné instalovat svépomocí

Nevýhody celoplošně lepených vinylových dílců:

Nejedná se o přírodní materiál

Dražší než PVC podlahy i než lepené dílce

U většiny je nutné použít vhodnou podložku, což dílo ještě prodraží

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články