Jak vybrat vhodnou podlahu pro vaši domácnost? 1. díl: PVC - zapomeňte na lino z 90. let

Dnešní "lina" jsou k nerozeznání od dřevěných podlah.
Zdroj: Podlahylevne.eu
Struktura vrstev PVC.Na staré "lino" z paneláků můžete zapomenout.Výběr je opravdu pestrý a kvalita vysoká.PVC může klidně vypadat jako plovoucí podlaha.+ 1 fotka+ 2 fotky

Když při plánování stavby nebo při rekonstrukci přijde řada na výběr podlahové krytiny, je na místě důležitá otázka, jaký typ podlahoviny zvolit. Při návštěvě studia zákazník zpravidla zjistí, že existuje široká nabídka typů a dekorů podlahových krytin, a obsluha studia mnohdy výběr vhodné krytiny také neulehčí. Pro koncového zákazníka je potom velmi obtížné se v této "podlahové džungli" vyznat, proto jsme pro vás připravili miniseriál - jednoduchého průvodce jednotlivými typy podlahových krytin, který vám její výběr pomůže usnadnit. Dnes se blíže podíváme na PVC podlahy.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 07. 11. 2018 08:06

PVC - Vinylové podlahy v metráži

Tyto podlahy možná znáte také pod starším názvem "lino", ačkoliv s přírodním linoleem nemají nic společného a s materiály prodávanými v 80. - 90. letech jen minimum. V dnešní době je to jedna z nejpopulárnějších podlahových krytin, a to zejména proto, že díky novým výrobním technologiím je pro zákazníky připravena široká nabídka různých typů imitací materiálů. Například napodobenina dřeva v podání PVC je velmi oblíbená a žádaná a v případě kvalitních PVC i k takřka nerozeznání od dřeva.

Nespornou výhodou PVC podlah je jejich praktičnost při údržbě. Také školy a administrativní budovy tento typ krytiny používají právě díky jeho funkčnosti a praktičnosti. K údržbě stačí pouze prostředek na PVC, teplá voda a můžete si být jisti dostatečnou čistotou. Podlahy jsou díky moderním technologiím výroby zdravotně nezávadné a mají dobré tepelně-izolační a zvukové vlastnosti. Díky jejich nízké celkové tloušťce (jsou až 4krát tenčí než např. laminátová podlaha) jsou ideální pro použití i na podlahové vytápění.

Při výběru PVC podlahy máte na výběr z velkého množství dekorů i šíří. Mezi nejčastěji nabízené šíře patří 2 / 3 / 4 m a v poslední době je velmi populární šíře 5 m, která zákazníky zbaví starostí s napojováním jednotlivých pásů i ve větších místnostech zejména v novostavbách. Spodní strana PVC podlah je tvořena PVC pěnou nebo navíc s textilní (filcovou) vrstvou, která je v dnešní době velmi oblíbená hlavně díky svým komfortním vlastnostem.

Nyní stručně k technickým vlastnostem. U PVC podlah je jedním z nejdůležitějších parametrů tloušťka nášlapné vrstvy. Čím silnější je nášlapná vrstva, tím je PVC více odolné proti mechanickému poškození. Můžeme tedy určitě doporučit pro využití v domácnostech PVC s nášlapem 0,35 mm a vyšším. PVC podlahy s nižší nášlapnou vrstvou jsou sice levnější, ale jsou také více náchylné na mechanické poškození.

PVC podlahy se obecně řadí k levnějším podlahových krytinám a i proto jsou tak populární. Ceny se zpravidla pohybují v intervalu 200 Kč/m2 - 450 Kč/m2, dle jejich užitných vlastností.

"Našimi favority ve všech těchto ohledech jsou PVC DUPLEX mající 41 dostupných dekorů a PVC FORTEX se 20 dostupnými dekory i v šíři 5 m, které mají spodní stranu opatřenou výše zmíněnou textilní podložkou. Novinkou i pro komerční využití je potom PVC TEX-ACOUSTIC, které má 12 dostupných dekorů s kompaktní tloušťkou nášlapné vrstvy 0,55 mm a vysokým útlumem hluku až 20 db," prozrazuje Jan Kalina, majitel eshopu Podlahylevne.eu.

Výhody PVC podlah:

Nízká cena a vysoký poměr cena / kvalita

100% vhodné pro podlahové vytápění

Široký výběr šíří (2 / 2,5 / 3 / 3,5 / 4 / 5 m)

Velký výběr dekorů a velmi povedené imitace dřeva, dlažby i kamene

Hygienický povrch

Tichý a pružný došlap

Snadná údržba

Rychlá instalace

V menších místnostech lze položit "na volno" (v případě podlahového topení je nutné PVC přilepit)

Nevýhody PVC podlah:

Nejedná se o přírodní materiál

V členitých místnostech může dojít k větší odpadovosti

U PVC podlah zejména s nižší nášlapnou vrstvou může dojít k tzv. zbytkovému otlaku u velmi těžkých věcí, jako je např. lednice

Nutná odborná pokládka - doporučujeme celoplošně přilepit

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články