Jde na vás v práci spánek? Stačí zaplout pod stůl, vzkazuje řecká designérka

S tímto hybridním pracovním stolem vás otlačeniny od hodinek či klávesnice nečekají.
Zdroj: Studio NL

Dát si šlofíka po obědě během pracovní doby zůstává v drtivé většině zaměstnání tabu. Přitom závěry studie z roku 2015 jsou dodnes aktuální – experti tehdy objevili, že odpolední spánek snižuje krevní tlak i riziko srdečních onemocnění. S tímto hybridním pracovním stolem ale téma znovu ožívá.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 16. 10. 2017 12:37

Pracovní uzávěrky, podobně jako vysokoškolské závěrečné práce, nemají slitování. Co se nestihne do termínu, končí v lepším případě výčitkami a v horším obratem firmy, poklesem renomé či vyhazovem.

Mnohdy to však znamená zůstat v práci nebo školní knihovně do večerních hodin. A znovu usednout k pracovnímu stolu časně zrána. Což může být značně nepříjemné pro dlouze dojíždějící zaměstnance či studenty.

I tento problém může vyřešit hybridní stůl „1.6 S.M. of Life“. Jakmile práce unaví, stačí se schoulit pod něj. Na pohodlnou matraci.

Simon Law/Flickr.com

Autorkou prototypu je řecká designérka Athanasia Leivaditou ze společnosti Studio NL. Nápad ji osvítil, právě když dokončovala svou magisterskou práci na Kolumbijské univerzitě.

„Inspirace pochází z vyčerpávajících pracovních hodin mých spolužáků, kteří nebydleli zrovna blízko univerzity,“ řekla v rozhovoru pro A'Design Award & Competition.

Stůl je velmi kompaktní, ovšem lůžko plně dostačí potřebám krátkého odpoledního, ale i nočního spánku díky dvoumetrové délce a šířce 0,8 metrů.

Svrchní desku lze navíc jednoduše vysunout, což je praktické pro malé kancelářské prostory, v nichž u stejného stolu musí pracovat minimálně dva zaměstnanci.

Pokud tedy bude u jednoho vrcholit produktivita a na druhého začne doléhat ospalost, jednoduše si ustele pod stolem, aniž by kolegu nebo kolegyni vyrušoval.

Studio NL

Tady může číhat úskalí v podobě chrápotu. I na to je ale stůl připraven – lze k němu dodat stěny, které spánkové projevy alespoň částečně odhluční. Tma zase pomůže s usínáním. Tento komfort se násobí zejména v otevřených kancelářích neboli open officech, kde se jen obtížně dostává jednotlivci soukromí.

Stůl/postel je vyroben z kombinace materiálů, jako je kov, lakované dřevo, masiv a bílá kůže.

A ačkoliv by za něj mnoho zaměstnanců dalo „všechny prachy“ (zaměstnavatelů lačnících po výkonu nevyjímaje), budou si muset počkat. Držitel ceny za „neočekávaný design“ ještě není k prodeji.

Zdroj: Daily News / The Telegraph

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Související články

Další články