Jdete na podzimní procházku? Nasbírejte si tyto 4 bylinky, které by rozhodně neměly chybět ve vaší domácí lékárně

Bylinky si můžete i usušit.
Zdroj: unsplash.com
Kopřiva dvoudomá stejně jako špenát obsahuje vysoké množství železa.Jitrocelové listy vložené v botě odstraní puchýře.Máta má vysoký obsah mentolu, který se perfektně hodí na ústní hygienu.Kostival se můžete vydat sbírat ještě v chladném listopadu.+ 2 fotky+ 3 fotky

S prvními padajícími listy není všem bylinám konec. I za sychravých dnů se můžete vydat na procházku a nasbírat si domů bylinky, které pak jako byste našla. Za kterými je vhodné se vydat, i když už sluníčko tolik nehřeje?

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 11. 10. 2018 07:55

Trápí vás na zahrádce kopřivy? Nesekejte je jen tak zbůhdarma. Tato rostlinka, která vás v létě nepříjemně pošlehá, je velmi zdraví prospěšná. Kopřiva dvoudomá stejně jako špenát obsahuje vysoké množství železa. Zmírňuje alergické příznaky u senné rýmy, zklidňuje močové cesty, odstraňuje únavu a pocit vyčerpání. Pravidelné pití čaje z kopřivy sníží výskyt škodlivých látek v moči. Je také výborným bojovníkem proti revmatismu. Z kopřivy si můžete udělat nádivku nebo i výše zmíněný špenát. Odvarem z kopřiv můžete prozářit své vlasy, které budou lesklé a bez lupů.

Netrápí-li vás kopřivy, ale kašel a rýma, hledejte jitrocel. Jeho využití spočívá hlavně při léčbě dýchacích cest, jelikož má pročišťující účinky. Dodá vám energii, posílí organismus, je vhodný pro chudokrevné jedince. Čajem z jitrocele zaženete nachlazení. Jitrocelové listy vložené v botě odstraní puchýře. Přikládáním drcených listů se pak zbavíte povrchových ran i bércových vředů. Pokud trpíte bronchiálním astmatem, doporučuje se čaj z jitrocele a mateřídoušky. Poměr bylinek je 1:1.




Je vám nevolno? Už jen když ucítíte vůni máty, uleví se vám. Nemusí to být nutně nevolnost způsobená jídlem nebo alkoholem, ale třeba i ta cestovní bude díky mátě potlačena. Astmatikům se doporučuje mátu inhalovat, vhodný je ale i obyčejný čaj. Vysoký obsah mentolu se perfektně hodí na ústní hygienu. V tomto případě stačí jen mátový lístek rozžvýkat v ústech.


Název kostival lékařský mluví sám za sebe. Tuhle rostlinku se můžete vydat sbírat ještě v chladném listopadu. Pro léčebné účely se používá nejčastěji kořen, ale zužitkovat se dají i listy. Vymačkaná šťáva z kostivalu v gáze vám zahojí dílčí ranky, mast zase prokrví končetiny. Kostival obsahuje vápník, draslík, fosfor a allantoin, které napomáhají k urychlení obnovy buněk v poškozených svalech a kostech. Léčí se s ním i hemoroidy.


Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články