Kde děláme nejčastěji chyby při zalévání pokojových rostlin?

V bytě, kde nejsou rostliny, chybí život
Zdroj: Pixabay
Květiny na stůl patříZátiší s knihou květinou dodává domovu pohodu  a harmoniiPokojové rostliny vždy strohý charakter pokoje zútulníV bytě, kde nejsou rostliny, chybí život+ 1 fotka+ 2 fotky

Také vám doma neustále hynou květiny? Zaléváte málo, nebo naopak hodně? Jak byste měli správně postupovat, aby se vašim rostlinách doma dařilo.

Redaktor
Redaktor 18. 09. 2018 12:46

Největší chybou je přelévání rostlin, máme tendence je spíš hodně zalévat, než je trápit suchem.

Lidé své rostliny spíše přelévají, než by je trápili suchem. V prvé řadě si zjistěte požadavky konkrétního druhu, které vyplývají z prostředí původu rostliny, a dále jednoduše sledujte signály, které vám dává sama rostlina.

Jak často zalévat pokojové rostliny?

Stav substrátu nejlépe poznáte pohmatem. Dokud cítíte, že je hlína vlhká a lepí se vám na prsty, nezalévejte. Pokud je suchá a prsty zůstávají po kontaktu s hlínou téměř čisté, nastal správný čas na zalití. Zalévat málo a často není řešením, protože voda by se do spodní části květináče vůbec nemusela dostat.

Jaká voda je vhodná?

K zalévání používejte odstátou vodu, která tak získá pokojovou teplotu. Nikdy nezalévejte vodou studenou, čerstvě natočenou z kohoutku. Vhodná je spíše měkká voda.

Zalévání v zimě a v létě

V létě rostliny potřebují více vody nejen kvůli vyšším teplotám, ale také proto, že intenzivněji rostou. V zimě záleží na jejich umístění. Ve vytápěných místnostech se suchým vzduchem mohou vyžadovat zvýšenou dávku vody i v tomto období.

Jak správně vybrat květináč

Materiál květináče se výrazně podílí na rychlosti vysychání substrátu. Květináče z pálené hlíny samy absorbují část zálivkové vody a rostliny pak vyžadují častější zalévání než ty, které rostou v květináčích z plastu. 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články