Když se daří, tak se daří: Nejčastější katastrofy českých domácností

Ucpané trubky přenechte instalatérovi
Zdroj: Pixabay
Dbejte, aby materiál nebyl rezavý a starýVytopená kuchyň je noční můrou každého z násDávejte si pozor na zlodějePrasklé trubky, hadičky nebo ucpaná umyvadla - to je standard+ 1 fotka+ 2 fotky

Nejčastějšími pojistnými událostmi v bytech a domech jsou škody způsobené únikem vody, které tvoří bezmála čtvrtinu všech případů. Prasknutí staré hadičky k baterii v kuchyňské lince je klasikou.

Redaktor
Redaktor 15. 11. 2018 17:22

Voda je živel

Pojistné události jsou nejčastěji spojené s únikem vody, a to ve 24 % případů. Příklad z praxe – prasknutí staré hadičky k baterii v kuchyňské lince. Důsledkem jejího poškození došlo k masivnímu úniku vody, která protekla do dvou sousedních bytů pod pojištěným a poškodila i společné prostory domu. Škoda se v tomto případě vyšplhala na 200 tisíc korun.

Časté trable s vodou potvrzují i řemeslníci. Podle nich mezi nejčastější akutní zakázky patří instalatérské práce. Jedná se především o protékající WC, čištění ucpaného odpadu a havárie spojené s pračkami a myčkami nádobí. U těchto prací evidují i následné zakázky spojené s odstraněním následků havarijních situací - tedy zednické, malířské a elektrikářské.

Krádeže a požáry

Druhou nejčastější pojistnou událostí je odcizení majetku, a to s podílem 18 %. Požár se oproti všeobecnému očekávání týká jen sedmi procent případů. Při ochraně domácnosti bude do budoucna čím dál častěji hrát roli prevence v podobě různých čidel, senzorů a chytrých zásuvek. Ty lze dálkově ovládat pomocí chytrých aplikací. 

Zatím to ale vypadá, že Češi si se statistikami pojišťoven moc hlavu nelámou. Z dat průzkumu Poštovní spořitelny vyplývá, že nejčastějším bezpečnostním prvkem v domácnosti jsou bezpečnostní dveře. Ty mají čtyři z deseti domácností a dalších 14 procent jejich pořízení plánuje. Ostatní prvky jsou zatím stále spíše nadstandard. Tak například detektor kouře má jen 13 procent dotazovaných a zmíněný detektor vody jen tři domácnosti ze sta.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články