Vyrábíme s dětmi krmítko pro ptáčky: Jednoduchý videonávod, stačí jen pět věcí

Umístěním krmítka na vaší zahradě uděláte dobrý skutek, navíc se budete moci kochat pohledem na různé druhy ptáků.Začít s přikrmováním ptáků se může již od listopadu, nejpotřebnější je to během mrazivých zimních dní.Nejobvyklejší jsou krmítka ze dřeva, ale použity mohou být samozřejmě i materiály jako plech a umělá hmota.Při výběru ideálního umístění pro krmítko je prioritou bezpečnost, aby hodující ptáci nebyli v ohrožení.+ 4 fotky+ 5 fotek

Chystáte se s dětmi vyrábět krmítko pro ptáčky? Pak máte nejvyšší čas! Astronomická zima sice začíná až v pátek 22. prosince 2023, konkrétně ve 4:27 hodin, ale Česko už je zasypané sněhem a na sobě máme pořádné zimní boty a péřovky. Kdo se ale zahřát nemůže, jsou opeřenci na vaší zahradě. Usnadněte jim život v mrazech, vyrobte jednoduché krmítko jen z pěti věcí podle videonávodu Lifee.cz.

Jana Jánská
Jana Jánská 05. 12. 2023 14:20
Aktualizováno 05. 12. 2023 14:22

Pokud se bojíte, že je výroba složitějšího krmítka pro ptáky nad vaše síly, není samozřejmě nic snadnějšího, než se vydat do jednoho z mnoha hobbymarketů. Krmítko si rovněž můžete pořídit i na internetu během pár kliknutí.

Krmítko vlastní výroby

Pokud jste ale kutilové a máte čas i náladu, krmítko si můžete vyrobit sami. Nejedná se o nijak obzvláště složitý proces, stačí si vyhradit jedno odpoledne a nemít úplně levé ruce. Při zhotovování by z krmítka neměly trčet žádné hřebíky, nemělo by mít ostré hrany, aby se o ně ptáci neporanili, a plocha, krytá stříškou, by měla být alespoň 30x30 cm. Budku umístěte dostatečně vysoko, aby ptákům nehrozilo nebezpečí v podobě potulujících se koček a kun.

Redakce Lifee.cz pro vás připravila videonávod na jednoduché krmítko, které zvládnete vyrobit i s dětmi. Postačí vám pouhých pět věcí: Květináč, podmiska (podtácek), provázek, nůžky a fixa. Celý proces nezabere více času než pouhou půlhodinku.

A další výhoda: Pokud krmítko umístíte dostatečně blízko, budete se i vy moci kochat pohledem na čirou ptačí radost a naskytne se vám výhled na mnohdy zajímavější scenérii, než kdybyste seděli na gauči a koukali se na televizní reklamy.

Čím krmit ptáčky v zimě?

A co ptáčkům v mrazech naservírovat? Máte mnoho možností – od slunečnicových semínek, kousků ovoce, zeleniny přes drcená jádra ořechů až po lůj. Dávat do krmítka zbytky z vašeho stolu se nedoporučuje, v každém případě se vyvarujte solených věcí, výrazného koření nebo uzenin.

Nezapomínejte rovněž krmítko pravidelně čistit, protože se může stát semeništěm nemocí, jak jsme informovali v tomto článku včetně rad na správnou péči o krmítka.

Pokud vás naše krmítko nezaujalo, v galerii naleznete další nápady na různé druhy krmítek, kterými můžete svou zahrádku nebo parapet ozdobit.

Související články

Další články