Pokoj pro dospívajícího potomka – aby z odměny pro dítě nebyl trest pro rodiče

Pokoj pro dospívajícího potomka – aby z odměny pro dítě nebyl trest pro rodiče
Víte, jak zařídit čerstvému puberťákovi jeho pokoj?Vše, co se líbí dětem se nemusí nutně líbit i rodičům. A naopakPokoj by měl být prostorný a útulný

Každé dítě je jiné, má jiné potřeby, jiné tempo vývoje, ale všechny pomalu odrůstají tapetám s motýlky a kobercům se silnicemi. Pokoj budoucího středoškoláka čekají kolem čtrnácti let zásadní změny. Při rekonstrukci je dobré myslet na technickou i finanční stránku a dostatečně komunikovat s dítětem. Jen tak se dá zajistit, že se dospívající potomek bude v pokoji cítit dobře. Správná výbava a rozložení pokoje mohou mít na dítě v době puberty pozitivní vliv, proto je dobré se vyvarovat při rekonstrukci často opakovaných chyb.

Redaktor
Redaktor 15. 06. 2018 12:09

Pokud se vaše ratolest blíží konci základní školy, je ideální čas na zamyšlení, zda nezačíná odrůstat současné podobě svého pokoje. Samozřejmě, samotnou rekonstrukci je lepší provést během letních prázdnin, kdy jsou potomci venku z hnízda a užívají si dětský tábor nebo výlet za prarodiči, ale v tu chvíli už je dobré mít vše připraveno a naplánováno. Zaměřme se na změnu nejzásadnější, kdy se z dítěte stává mladá slečna nebo mladý muž. Jak nejlépe zrekonstruovat dětský pokoj, aby svého obyvatele důstojně reprezentoval až na práh dospělosti?

Změna přichází ve čtrnácti

Při zvažování rekonstrukce vždy záleží na mentální vyspělosti vašich potomků. Je třeba k dětem přistupovat dle jejich individuálního vývoje, ale nejčastěji kolem čtrnáctého roku je na čase pozměnit vzhled i funkčnost dětského pokoje. U menších dětí platí, že by jejich pokoj neměl ovládnut monolitem jedné barvy, natož pak přírodního dřeva v bezbarvém laku, u starších dětí už v závislosti na jejich vkusu lze volit celistvé barevné plochy. „Co se týče stylů a trendů v zařizování, tak jde o velmi individuální přístup. Třeba jsem se setkala s dospívající dcerkou, která potřebovala černou výmalbu stěn a černé závěsy na okna v kombinaci s bílým nábytkem.  Měla svoji vlastní vizi a koncepci pojetí prostoru a to je to nejdůležitější,“ říká o dekoru pokoje pro dospívající MgA. Lenka Čížek Mašková z interiér design školy Intermezzo. Podle paní Čížek Maškové má pro dítě tato komunikace zásadní vliv na vnímání svého dospívání a na jeho sebevědomí.

Sestavte si rozpočet

Podobný přístup jako při výběru barevného schématu se dá využít i u výběru nábytku a doplňků. Je však dobré mít na paměti, že tyto věci většinou spolknou největší část rozpočtu rekonstrukce. Podle dat Českomoravské stavební spořitelny si téměř čtyři pětiny rodičů při rekonstrukci vystačí s částkou do 60 tisíc korun. „Rodiče, kteří nemají celou částku k dispozici, nebo plánují dražší rekonstrukci, nejčastěji jdou pro úvěr do stavební spořitelny, ten je bez nutnosti ručení nemovitostí a výrazně levnější než běžný spotřebitelský úvěr,“ říká Tomáš Kofroň z ČMSS. „Ze zkušenosti doporučuji, že je dobré začít stavbou rozpočtu, to už je dnes pro většinu rodičů běžná praxe. Je dobré si ho rozepsat na papír, ať máte lepší představu o útratách, jestli plníte plán, nebo musíte sáhnout do rezervy,“ připomíná Kofroň.

Pokoj dostane nový dech

Dominantou nového pokoje bývá pracovní stůl, který už by měl poskytovat dostatečnou plochu i pro náročnější středoškolské studium. Pokud bojujete s nedostatkem prostoru, často pomůže vyvýšená postel, pod kterou se stůl vejde. Ovšem je důležité hlídat dostatečnou výšku nad matrací a kompenzovat šero u stolu dostatečným osvětlením. „Světla a odkládacích ploch nikdy nebude dost. To jsem musel synovi při rekonstrukci stále opakovat. Nakonec trochu ustoupil a výsledný kompromis jeho jasné představy a mých zkušeností nám oběma udělal radost,“ dává zkušenost k dobru Martin Hynek, otec dvou dětí a truhlář. Odpočinková zóna si v novém pokoji svou důležitost uchovává. Výběr postele a její umístění je téma, kde by měl mít potomek hlavní slovo, i když samozřejmě musí panovat zdravý rozum, například co se týče slunečního světla nebo pozice topných těles. Na přilehlou stěnu je dobré zavěsit polštář, aby se dítě sedící na posteli neopíralo o chladnou zeď.

Pokud se v létě chystáte dětský pokoj zrekonstruovat, pamatujte, že do pokoje se nevrátí dítě, ale dospívající – výbava i dekor to musí reflektovat stejně jako funkčnost. Nejlepší je výslednou podobu probrat přímo s potomkem. Myslete na dostatek světla a odkládacích ploch. Pokud si nebudete jisti, jak naložit s rozpočtem, buď si u každé položky nechte rezervu, nebo si rovnou nechte poradit od odborníků. Je lepší skončit rekonstrukci s nedočerpaným limitem, než na poslední chvíli shánět chybějící peníze.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články