Kdo instaluje vánoční výzdobu brzy, je šťastnější, zjistili vědci

vánoce, ozdoby
Zdroj: pixabay

Jedny z nejemotivnějších svátků v roce. Takové Vánoce rozhodně jsou. Připomínají nám radostné časy z dětství, ale i ty, kdy kolem stolu seděla ještě celá rodina. Pokud máte Vánoce spojené s pozitivními emocemi, nečekejte s výzdobou už ani minutu – prodloužíte tak své šťastné období!

Jana Jánská
Jana Jánská 27. 11. 2017 17:14

Uvedl to psychoanalytik Steve McKeown pro server UNILAD. Vánoční světla, girlandy i vůně probouzí v řadě lidí blažené pocity i lehkou euforii. Ta v nás dřímá už od dětství, kdy pro nás Vánoce měly nezaměnitelnou magii. Těšili jsme se na sváteční tabuli, cukroví, pohádky, dárky i všechna ta pohádková světla.

A právě tato hřejivá nostalgie hraje ústřední roli v tom, proč v nás pouhé rozmístění vánočních dekorací budí příjemné pocity. „Ve světě plném stresu a úzkostí se lidé rádi upínají k věcem, které je činí šťastnými, a vánoční dekorace tyto silné pocity dětství evokují,“ dodal psychoanalytik.

Hezké staré časy

Rozmístěním vánočních předmětů „provoníme“ domov vzpomínkami na hezké minulé časy. A tak se v něm budeme cítit šťastnější.

To ale není všechno. Ozdobením exteriéru bytu či domu můžeme vylepšit sousedské vztahy. Podle vědců jsou lidé, kteří si dají záležet na sváteční výzdobě, považováni za „přátelštější a pospolitější“.

Stejně jako vánoční atmosféra někomu evokuje příjemné časy, může jinému připomínat období smutku. Víc než kdy jindy se na Vánoce schází rodina. A o to víc bije do očí, kdo už mezi jejími členy není.

Vzpomínky na milované

„Může to být hořkosladký pocit. Snad Vánoce připomínají časy, kdy byl milovaný ještě naživu. Pohled na stromeček zase někomu může připomínat, jaký byl život, když ještě věřil v Ježíška,“ řekla psychterapeutka Amy Morin.

Pro ty, kteří ztratili milovaného člověka, mohou Vánoce posloužit jako připomínka hezkých časů strávených společně. Časnou výzdobou se tak mohou lépe s blízkým spojit.“

Vánoční výzdoba ano, či ne?

Záleží tedy na tom, jaké emoce budí Vánoce právě ve vás. Pokud nepříjemné, s výzdobou vyčkejte nebo si ji úplně odpusťte. Pokud krásné, není příhodnější čas na dekorování nežli teď!

„Dekorace jsou jednoduše kotvou nebo cestou k těm starým dětským magickým emocím vzrušení. Takže nebudete-li s vánoční výzdobou otálet, užijete si euforii delší dobu!“ vzkazuje psychoanalytik.

Zdroj: UNILAD

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články