Přemýšleli jste o čističce vzduchu? Podle čeho ji vybírat a co se v ní vlastně děje

Čistička vzduchu je ideální pro rodiny s dětmi a domácími mazlíčky
Zdroj: Concept
S čističkou se budete cítit vždy jako v květinové zahraděČistička vzduchu je ideální pro rodiny s dětmi a domácími mazlíčkyZbavte se roztočů, bakterií a virůSvěží ráno můžete mít i vy+ 1 fotka+ 2 fotky

Věděli jste, že do vnitřních prostor pronikne zhruba 70 % venkovního vzduchu? Z toho vyplývá, že i když jsme doma, na naši domácnost nebo kancelář z venku aktivně útočí sezónní pyly, prach a smog. A když se k tomu přidají ještě roztoči z domácích mazlíčků, bakterie a plísně, je v prostorách, kde se pohybují alergici nebo lidé s oslabenou imunitou „zaděláno“ na pořádný problém.

Redaktor
Redaktor 17. 10. 2018 15:41

Jak účinně zmírnit projevy alergií a všech nepříjemných komplikací, které se znečistěným vzduchem souvisí?Nejjednodušším řešením je vzduch v prostoru vyčistit a čistý ho vrátit zpět do oběhu. Skvěle to umí čističky vzduchu, které toho ale díky moderním technologiím zvládnou mnohem víc. Některé vzduch nejen vyčistí, ale také zbaví bakterií, virů a plísní.

Jak vybírat čističku

Čističku vzduchu je vždy nutné volit vzhledem k velikosti místnosti. Vzduchový výkon musí být nejméně 1,5krát větší než objem místnosti a počítat musíme i s tím, že stejně jako klimatizace funguje i čistička nejlépe v uzavřeném prostoru. Prostory, které jsou průchozí nebo kde se trvale větrá jsou pro její umístění zcela nevhodné. Čistička v nich vzduch nevyčistí, a tak je to jen zbytečné vyhazování peněz spojených s náklady na pořízení i provoz.

Co je u čističky nedůležitější?

Čistička vzduchu by měla mít hlavně kvalitní čtyřstupňovou filtraci. První by měla zabránit dětem a domácím zvířátkům dovnitř cokoli hodit. Díky tomu se vyhneme problémům, kdy čistička vzduchu nebude moci pracovat na 100 %. Druhým stupněm je tzv. prachový předfiltr, který zachycuje prachové částice, alergeny a zároveň chrání HEPA filtr před zanesením. Dalším, tedy třetím stupněm je uhlíkový filtr. Ten je schopný pohltit nejen pachy ve vzduchu, ale také formaldehyd a benzen. Tedy lidskému tělu velmi škodlivé látky, které se mohou uvolňovat z nábytku nebo podlah (benzen ale obsahuje například i kouř z cigaret). Posledním, ale nejdůležitějším článkem filtrace je samotný HEPA filtr. Slouží k zachycení mikroskopických částeček prachu, kouře, pylů, bakterií, virů a plísní.

Nezbytné funkce při cestě k čistému vzduchu

Lampa s UV zářením pomáhá v čističce vzduchu likvidovat škodlivé bakterie, viry a plísně. Ionizátor pomocí elektrického výboje zvyšuje množství iontů ve vzduchu, a tím přispívá k jeho lepšímu čištění. Je prokázáno, že vyšší počet iontů má pozitivní vliv na kvalitu dýchání, lidskou psychiku, lepší soustředěnost, zvýšenou výkonnost a výrazně pomáhá i při bolestech hlavy. Velmi praktický je také časovač. 

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články