Shrnutí těch nejužitečnějších babských rad, které určitě využijete

Babské rady jsou k nezaplacení
Zdroj: pixabay
Babičky pro nás byly vždy inspiracíNa vosí píchnutí stačí přiložit cibuliNa rýmu je skvělý zázvorPračku vyčistíte citrónovou šťávou+ 1 fotka

Naše babičky věděly, jak na to. Došly vám léky, mycí prostředky, nebo repelent na hmyz? Nemusíte okamžitě letět do krámu. Stačí použít to, co dům dal. To totiž také funguje. Babské rady se dají aplikovat opravdu úplně na všechno. Stačí se našich babiček zeptat, jak to dělaly ony. Zde je výčet těch nejužitečnějších.

Redaktor
Redaktor 18. 05. 2018 16:53

Domácnost

Soda je opravdu skvělá. Dá se využít v jakýchkoliv podobách a můžete s ní prát, mýt okna, nebo vyčistit ucpaný odpad.

Ocet je také skvělý. Zbaví baterie a sanitu usazenin vodního kamene, působí jako dezinfekce při mytí lednice, odstraní vodní kámen z konvice na vodu i z kávovaru.

Při úklidu vám pomůže i kyselina citronová, vyčistí pračku i myčku na nádobí.

Vržou vám panty ve dveřích nebo se špatně posouvají kolejnice? Zkuste na ně nanést trošku vosku ze svíčky a je po problému.

Otravný hmyz

Na bodnutí hmyzu skvěle funguje plátek cibule, plátek okurky, nebo tvaroh a jogurt, které místo zchladí.

Levandule se využívá obvykle jako antiseptikum, na zklidnění, či na odvodnění těla. Její vůně ale také odpuzuje hmyz, včetně molů. V šatní skříni je k nezaplacení!

Bodaví hmyzáci také bytostně nenávidí vůni citrusů. Spolehlivě je zaženete aromalampou, co které přidáte vonný olejíček z citronu, máty, nebo rozmarýnu.

Zdraví

Máta má léčivé účinky. Spolehlivě zklidní bolavý žaludek a zažene i nachlazení. Uvařte si čaj z řebříčku, máty, květů černého bezu a meduňky lékařské. Ode všeho použijte 10 g, smíchejte, přilijte horkou vodou (na 1 polévkovou lžíci bylin 250 ml vody), nechte 10 minut louhovat a pijte teplé.

Na rýmu pomáhá zázvor. Šťávu z něj smíchejte s vodou, zahřejte, nakapejte na kapesník a přiložte na čelo a nos. Dutiny se uvolní.

Tymián je skvělý jako koření i pro inhalace na zmírnění bolesti nebo proti kašli. Použijte tři snítky tymiánu, hrst květů heřmánku, svařte s vodou, nechte deset minut vylouhovat a poté páry inhalujte.

 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články