Plíseň v domácnosti: 10 předmětů, u kterých byste to nečekali

Plíseň v domácnosti: 10 předmětů, u kterých byste to nečekali
Zdroj: Freepik.com

Je záludná – objeví se a ani se předem neohlásí. O kom je řeč? Spíš o čem – plíseň je nezvaným hostem domácností. A často se uvelebí tam, kde byste ji nehledali. Třeba na těchto 10 místech.

Jana Jánská
Jana Jánská 10. 11. 2017 14:35

1. Odkapávací miska ledničky

Nikdy jste o ní neslyšeli? Doporučujeme to urychleně napravit – s velkou pravděpodobností se v ní kumuluje plíseň. Podle serveru WikiHow bychom ji měli čistit každé tři měsíce.

Ne všechny lze ale vyjmout. Pokud je to váš případ, budete muset zapojit kreativitu. Zkuste přebytečnou vodu odsát vysavačem určeným k této činnosti a použijte tenký váleček nebo štětec na těžko dostupná místa.

2. Těsnění pračky

Úzká štěrbina je pro rozvoj plísně na míru dělaná. Voda se v ní snadno zachytí, o to hůře se ale odpaří. Zvlášť pokud necháváte dvířka pračky zavřená. Předejděte tvorbě plísní otřením těsnění po každém cyklu praní.

3. Mokré oblečení

Vyprané, ale ještě nepověšené oblečení si o plíseň říká – vlhkost se udržuje ve stísněném prostoru pračky a nemá kam odcházet. Překvapit vás také může na oblečení, které jste vlhké hodili do koše na prádlo.

Ale prr, ještě mu nedávejte sbohem. Plíseň vykartáčujte a vyperte v co nejvíc horké vodě, kterou tkanina snese. Přidejte chlór nebo bělidlo na všechny typy oblečení. S většími skvrnami by si měla poradit předpírka a tekutý prací prostředek.

4. Elektrický zubní kartáček

Vkládat do úst plesnivý předmět je zřejmě to poslední, po čem by člověk toužil. Přesto se tak možná děje. Mezi hlavicí a tělem kartáčku se zachytává vlhkost, která může přerůst v plíseň.

Kromě pravidelného očišťování spoje ho nechte schnout v místě s dobrou cirkulací vzduchu. Doporučila to Americká dentální asociace.

5. Toaleta

Další z míst, kde mohou intimní partie těla přijít do styku s plísní. Obrací-li se vám žaludek při této představě, dbejte na pravidelnou dezinfekci záchodové mísy. Zkontrolujte i splachovací nádržku a… vyčistěte ji. Tady se plíseň často rozrůstá do mocných rozměrů. Proč? Protože by ji tam nikdo nehledal…

6. Dětské hračky

Můžete patřit k ženám, které milují precizní čistotu a pořádek. A stejně všechno neuhlídat. To je v pořádku – nikdo není dokonalý. Ani vševědoucí.

Mezi zanedbávané oblasti totiž patří i hračky. Máte-li miminko, které má ve zvyku je žužlat, zbystřete. Sliny mohou proniknout do vnitřních částí a měnit se zde v plísně.

7. Dětské hrníčky s pítkem

Loni v květnu jste mohli zaznamenat kauzu kolem dětského hrnečku značky Tommee Tippee. Ukázalo se, že vlhkost pronikala i do nepřístupných částí, kde se pak rozrůstala v plísně. Bezmála 70 dětí užívajících tento hrneček se potýkalo s průjmy či zvracením.

Zkontrolujte, zdali se v hrnečku vašeho dítěte nemůže zachytávat voda, kterou nelze vysušovat. Pokud ano, měňte hrnečky častěji. Nebo zvolte takový model, který lze rozebrat na části.

8. Kávovar nebo french press

Bez kávy by den ani nezačal? Zřejmě dáváte vašemu kávovaru pěkně zabrat. Protože pracuje s vodou a párou, snadno se kapičky zachytí v „temnějších“ koutech, a tak ho čas od času rozeberte a omyjte. U french pressu rozšroubujte všechny jeho části po každém použití a dobře je omyjte. Budete mít jistotu, že s kávou nepřijímáte i něco, z čeho by se vám neudělalo dobře.

9. Kosmetické produkty

Další z choulostivých předmětů, protože je aplikujeme na tělo. Nepodceňte vymývání nádob, které pravidelně doplňujete, jako jsou dávkovače mýdla či sprchového gelu.

Plíseň se může rozvinout dokonce v produktech, kde byste to nečekali. Třeba v balzámech na rty. Dlouho nepoužívané výrobky skladované v nevětraném prostoru koupelny jsou vystaveny největšímu riziku. Posviťte si na ně.

10. Mikrovlnná trouba

Zanedbané „prskance“ od jídla se snadno přemění v plíseň, neboť většina z nás nechává spotřebič zavřený. Překvapit vás ale může i na vnější straně – ulpívají na ní bakterie z prstů. Zvlášť ostražití proto buďte u sdílených spotřebičů, například těch v práci.

Zdroj: Good Housekeeping

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články