Bakterie v domácnosti: 5 nejšpinavějších předmětů, na kterých si nejčastěji hoví

ručníky
Zdroj: Pixabay.com

Když byla na našem webu naposledy řeč o bakteriích, zjistili jsme, co nechutného se děje, pokud si pravidelně neumýváme ruce (viz níže). Stávají se přenašeči bakterií, což lze chápat vzhledem k jejich vytíženosti. U následujících 5 předmětů domácnosti bychom ale možnost nákazy nečekali – a stávají se o to nebezpečnějšími. Kde na nás zákeřní přenašeči nemocí číhají?

Jana Jánská
Jana Jánská 06. 10. 2017 15:37

1. Kuchyňské utěrky

Co je fantastické na těch papírových? Utřete a vyhodíte, takže se ne v nich nekumulují nečistoty. Co ale už tak fantastické není, že s nimi vytváříte zbytečný odpad, což by se vám s klasickými látkovými nestalo. S nimi se vám ale zase může stát, že umyté nádobí otřete do bakterií, plísní a mastnoty. Podle deníku The Huffington Post bychom měli utěrku při pravidelném vaření měnit obden. Ano, obden!

2. Ručníky

Utíráte se do nich po umytí rukou, takže se nemohou rychle ušpinit. Dává to smysl? Nezapomínejte na mrtvé buňky, tělová mléka a především vodu – to všechno na ručnících ulpívá a prometává cestičku plísním. Jak často ručník měnit? Poté, co jej třikrát použijete.

3. Koupelnová podložka

Děje se s ní totéž co s ručníkem – nohy jsou sice čisté, pozor však na vlhkost, v níž se líbí bakteriím. Jen málo z nás ví, že podložky ze smyčkové tkaniny lze vyprat v pračce, dokonce i ty s pogumováním na spodní straně! Dřevěné či bambusové jednoduše očistěte víceúčelovým přípravkem a otřete dosucha.

4. Župan

Že se do něj oblečete vždy jen na pár minut? Pak ho zajisté nemusíte prát denně. Ale vzpomeňte si, zdali se těch pět minut (zvlášť o víkendu) neprotáhlo na polovinu dne. A kdy jste ho naposledy prali… Zrazuje vás paměť?

Župan mnohdy působí jako deka, do které se zachumláte a přece ji neperete tak často. Jenže na rozdíl od deky přichází župan do přímého kontaktu s kůží. Nejenže tak přejímá mrtvé kožní buňky i tělní tekutiny, pokud v něm například vaříte nebo jíte, může nasakovat další nečistoty a pachy. Tak šup s ním do pračky.

5. Polštáře

Vaši pračku spatřili možná jednou, nanejvýš dvakrát, hádáme správně? Přitom většinu z nich lze zase bezpečně prohnat v pračce. To je více než vhodné vzhledem k tomu, že se v nich usazují prachoví roztoči. Mimochodem – říkáte si, co jsou zač ty hnědé skvrny? Ano, to jsou vaše sliny...

Zdroj: The Huffington Post

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Související články

Další články