Tajemná vila na Kampě: Žil zde Werich, Holan i Dobrovský

Legendární herec Jan Werich.
Zdroj: EOM
Legendární herec Jan Werich.Werichova vila žije!Výhled z vily.Werichova vila.+ 10 fotek+ 11 fotek

Werichova vila nebo Dobrovského domek jsou názvy používané k označení historické budovy čp. 501 na pražském malostranském ostrově Kampa, proti Lichtenštejnskému paláci, na rozhraní její zastavěné a parkové části. Pojďte se podívat, kde český velikán žil a pořádal své legendární večírky.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 13. 02. 2019 14:00

Dům ze 16. století původně sloužil jako koželužna, později jako nájemní dům. Poté ho přestavěl architekt Ignác Nepomuk Palliardi na přelomu 18. a 19. století.

Obýval ho například národní buditel Josef Dobrovský, herci Jan Werich a Jiří Voskovec, kteří zde pořádali legendární večírky, nebo básník Vladimír Holan. Poslední nájemníky vyhnala z domu povodeň v roce 2002. Po ní byl dům částečně opraven, vnitřek ale na rekonstrukci čekal až do současnosti.

Museum Kampa zde vytvořilo expozicí věnovanou Janu Werichovi a jeho životu, tedy Osvobozenému divadlu, jeho působení v Divadle ABC, filmové tvorbě či tvorbě pro děti. Neopomene zmínit ani další významné osobnosti, které tu žily, jako Josefa Dobrovského, rod Nosticů, který vilu vlastnil a přestavěl do současné podoby, historika Zdenka Wirtha a básníka Vladimíra Holana.

Malá část druhého patra je vyhrazena pro archiv Jana a Medy Mládkových, který sídlí ve Washingtonu. Kromě dlouhodobých výstav by se měly ve vile konat také konference, divadla, festivaly nebo lektorské programy.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články