Vánoční pravidla: Jak by měl vypadat správně nazdobený stromeček?

Sladěný interiér se stromečkem se rozmohl v posledních letech.
Zdroj: Pinterest.com
Stromečky s ozdobami z přírodních materiálů bývají nejkrásnější.V posledních letech frčí i bílé stromky.Stromky v květináči jsou ideální alternativou.Jednobarevné stromečky jsou vhodné pro moderní bezdětné páry.+ 6 fotek+ 7 fotek

I taková zdánlivě jednoduchá věc, jakou je zdobení vánočního stromečku, se řídí obecnými pravidly. Zda je budete dodržovat, či nikoliv, je na vás, my se vám pokusíme nastínit, jak by to mělo být správně.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 06. 12. 2018 07:25

Trocha historie

Historie zdobení vánočních stromečků pochází z Německa, odkud se rozšířila do celého světa. První zmínky pocházejí z Brém ze šestnáctého století. V Čechách se ke zdobení dostali lidé až po válce.

Tradice zdobení velkých stromků ve městech pochází z Brna, kde se ujala tzv. Těsnohlídkova tradice zdobení vánočního stromečku. Spisovatel Rudolf Těsnohlídek nalezl s přáteli v roce 1919 promrzlé sedmnáctiměsíční děvče, jež pojmenovali Liduška. V rámci sociálního cítění se rozhodl uspořádat tehdy netradiční sbírku na pomoc chudým dětem. A tak se 13. prosince 1924 rozsvítil na brněnském náměstí Svobody ozdobený vánoční stromek. Byl to vlastně první takový stromek u nás.

Před samotným zdobením

Stromeček umístěte nejprve do stojanu a také ho dejte na místo, kde se bude i po nazdobení nacházet. Zcela určitě není dobré jej po celkovém nazdobení přenášet z místnosti do místnosti.

Jako první si připravíme svíčky

Nejlépe ty elektrické. Svíčky si rozprostřeme na volnou plochu (ideální je podlaha) a zkontrolujeme je. Teprve po vyzkoušení je instalujeme na stromeček. Začněte tak, že střed osvětlení dejte těsně pod vrchol a pak dále pokračujte do stran. Perfektně osvětlený stromeček má na každém patře svíčky. A to jak vepředu, tak samozřejmě vzadu. Svíčkami se začíná stromeček zdobit tradičně vždy i z toho důvodu, aby se dobře ukryly kabely.

Další na řadě jsou čokoládové ozdoby

Začínáme těmi velkými, až se dostaneme k těm nejmenším. Čokoládové ozdobičky by se měly ocitnout na každé větvičce. Na velké větve věšte ty těžší, na kratší a tenčí větvičky pak ty malé.

Klasické ozdoby jsou na dalším místě

Pokud máte doma slámové ozdoby, papírové či jiné z přírodních materiálů, právě nyní nastal jejich čas, aby i ony se staly ozdobou vánočního stromečku.

Naposledy dáváme na stromeček ozdoby skleněné

Je to proto, že jsou velice křehké, a tudíž se snadno rozbijí. Opět by na každé větvi měla být jedna ozdobička.

Skleněné ozdobičky nádherně vyniknou v blízkosti svíček, neboť světlo rozzáří jejich skleněnou krásu. U skleněných ozdob začněte věšet nejprve koule, pak následují ostatní tvary. Velké koule se dávají dolů, menší nahoru.

Po dokončení navěšování ozdob přichází čas na řetězy 

Mohou být z jakéhokoliv materiálu. Krásně vyniknou ty lesklé, co zakoupíte v obchodech. Nenahraditelnou hodnotu ale mají také ty, které vyrobily děti – třeba z barevného papíru.

Usadíme na stromeček špičku

Jedná se ve většině o křehkou ozdobu ze skla, proto je nutná opatrná manipulace a dokonalá příprava stromečku na její umístění (např. seříznout hlavní špičku, olámat dlouhé a přebytečné jehličí apod.)

Velké finále

Zbývá na stromeček rozsypat třásničky. A stromeček je připravený.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články