Venkov nebo městská džungle? Výhody a nevýhody života na obou místech

Města jsou díky lidským masám anonymní.
Zdroj: Pixabay.com
Na venkově budete mít svatý klid.Na zahradě si můžete pěstovat své vlastní ovoce.Procházky lesem vám pročistí hlavu.Pár slovíček můžete prohodit se srnkou.+ 3 fotky+ 4 fotky

Na to, jestli bydlíte na venkově nebo ve městě má vliv více faktorů. Kde žili vaši rodiče, když jste se narodila, kolik je vám let a co rády děláte. Máte ráda procházky v lese a bez každodenního spatření veverky je váš den prostě na nic? V pokoji o výměře dvanáct metrů čtverečních v panelové králíkárně nejspíš šťastná nebudete. Poznávání nových lidí je pro vás nezbytná součást pátečního večera? Srnec na okraji lesní tůňky vás na drink nepozve.

Redaktor
Redaktor 29. 08. 2018 10:49

Oba životy mají svá pro a proti, záleží na vás, který si zvolíte – dle svých preferencí i možností. Jestliže jste odmala vyrůstala na vesnici, je logické, že vás začne velkoměsto lákat. Člověk vždy touží po tom, co nemá. To platí i v tomto případě, obzvláště v období puberty, kdy se chcete socializovat úplně nejvíce a ve vaší vísce je jen jedna hospoda a pořád stejní štamgasti. Volání divočiny (v tomto případě se divočinou myslí městská džungle) je nelítostné. Jenže mnohdy si prostě musíte počkat, až si budete vybírat střední školu a rodičům nezbude nic jiného, než vám každý měsíc posílat svačiny na internát nebo váš „nový“ studentský byt.

Venkov

Nezavrhujte ale vaši rodnou ves! Myslete na rybník, kam se můžete jít v létě vykoupat a nemačkat se spolu s další tisícovkou lidí na přeplněném koupališti, kam se musíte dopravit autobusem (takže se vykoupete už po cestě) a kde si ani nebudete moci skočit šipku (placáka), protože byste přistála na hlavě cizímu dítěti. Myslete na les, kam se můžete jít uklidnit na procházku, až se pohádáte s rodiči.

Myslete na to, kolik času ušetříte, když kvůli špatnému signálu nebudete trávit celý den na Facebooku.


Pravdou zůstává, že je trochu složitější si v neděli odpoledne doběhnout koupit sůl, která vám došla. Samozřejmě, od toho máte sousedy, to byl jen náznak ilustrační situace. Ale pizzu v jednu ráno si na poli neobjednáte. A když se vaše škola/práce nachází ve městě a vy bydlíte v domečku u lesíka, čeká vás zábavné dojíždění, na které je mnohdy potřeba mít pevné nervy – nejlépe jedny v záloze.




Město

Ve městě máte nespočet možností, jak se zabavit. Někdy až tolik, že vlastně nevíte, kam že to chcete jít nejvíc. Od kulturního přes gastronomické až po sportovní vyžití – angažovat se můžete jakkoliv, kdykoliv, s kýmkoliv - město vás nudit nebude. Tam sůl v neděli odpoledne seženete jednoduše (dobře, možná budete muset popojet pár zastávek autobusem, ale do půl hodinky jste zpátky u plotny). Je sobota večer, vy nemáte plány a z ničeho nic se rozhodnete jít do kina. Není problém. Dostanete neovladatelnou chuť na burger. Není problém. Rozhodnete se jít s kamarádem do baru. Není problém. A po cestě zpátky nemusíte u nikoho přespávat, protože noční spoj jezdí co třicet minut a za dalších patnáct už spokojeně odfukujete pod peřinou.


Stejně tak, jako když žijete na vesnici, i město se vám může zprotivit. Anonymní zamračené obličeje, které každé ráno potkáváte po cestě do práce; když vám někdo šlápne na nohu, tak se zřídkakdy dočkáte omluvy; abyste našla místo, kde bude trochu klidu, musíte dojet na okraj a i tam nejspíš uslyšíte rachotící auta. To, že se vám město zprotiví, není nic neobvyklého. Ze všudypřítomného hluku se vám spustí migréna, lidé všude kolem vás začnou štvát, protože jsou všude, všude, všude. Je přirozené, že začnete vyhledávat místa, kde můžete být sama a na svůj pokoj v bytě se také úplně nemůžete spolehnout, protože zdi jsou jako z papíru a váš dům je vlastně jeden velký byt. Nedejbože, když se soused rozhodne vrtat a vy zrovna máte kocovinu.


Ať už tedy pobýváte kdekoliv, nejlepší je to, hledat jen to pozitivní. Uvědomte si, že vše má svá pro a proti. Nezlobte se na svůj „osud“ jen proto, že chcete to opačné a kvůli tomu se už preventivně každé ráno naštvete, sotva vystrčíte nohu z postele. A pokud vás doopravdy trápí, že ten párek v rohlíku na poli nenajdete, nebo by vás po ránu více potěšila bučící kráva než troubící auta na rušných křižovatkách, odstěhujte se tam, kde vám bude lépe. Jde to, jen musíte chtít.


Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články