Vychytávky našich babiček: Jak si připravit účinný domácí prací gel a aviváž, která provoní vaše oblečení na dlouhou dobu?

Domácí aviváž i prací prášek ocenily už naše babičky.
Zdroj: Pixabay
Do pracího gelu přidejte jedlou sodu.Přidat můžete i vonné silice.Aviváž je bez chemických přísad.Domácí prostředky ocení i vaše pračka.+ 1 fotka+ 2 fotky

Svěží prádlo je základ, to už věděly naše babičky. No a jelikož v době jejich mládí nebylo na výběr tolik pracích prostředků a aviváží jako dnes, raději si je připravovaly doma.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 24. 09. 2018 12:02

Všechny toužíme po čistých, voňavých a měkkých ručnících či ostatním prádle. Na každý druh prádla máme jiný prášek, aviváž nebo jiný prostředek, který nám má prádlo udržet déle jako nové.

Ne vždy se ale prostředek osvědčí a slibovaná reklama je pravdivá. Abyste předešla nespokojenosti a nemusela mít doma deset krabiček či lahviček s pracími či změkčujícícmi prostředky, vyrobte si raději prací gel a aviváž doma.

Třešničkou na dortu je, že vás to bude stát pár korun, a navíc bude čistší i vaše pračka.

Domácí aviváž

Začneme přípravou aviváže. Domácí aviváž můžete přidávat ke každému praní stejně jako klasickou kupovanou aviváž z obchodu. Prát byste ale měla minimálně při 45 stupních, což je teplota, která vám zajistí nejen čistotu prádla, ale také pračky.

Na přípravu budete potřebovat:

10 g jedlé sody 

150 – 200 ml horké vody 

800 ml jablečného octa 

20 kapek esenciálního oleje dle vlastního výběru 

1 velkou uzavíratelnou plastovou nádobu 

Postup přípravy je velmi jednoduchý. Do plastové nádoby nalijte vodu, ocet a přidejte sodu. Roztok dobře protřepejte, a až se vytratí bublinky, přidejte silici dle vlastního výběru. Trochu roztok promíchejte a aviváž je hotová. 

Domácí aviváž je velmi šetrná, bez chemie a zajistí voňavější i měkčí prádlo a také čistší pračku.

Prací gel

Dále přinášíme skvělý tip na výrobu domácího pracího prostředku, nebo lépe řečeno, gelu na praní. Kromě toho, že je účinný, je také velmi šetrný k vaší pračce.

K přípravě budete potřebovat:

250 g mýdla na praní 

300 g krystalické sody 

10 l vařící vody 

10 – 15 kapek silice dle vlastního výběru 

Abyste si mohla připravit tento domácí prací gel, je třeba nastrouhat mýdlo a nasypat ho do vařící vody, aby se úplně rozpustilo. Potom do směsi přidáme krystalickou sodu, a když se krystalky úplně rozpustí, můžeme přidat pár kapek silice. Hotový přípravek přelijeme do nádob. Směs může při skladování mírně zhoustnout. Na jedno praní je vhodné použít 1 až 1 a ½ odměrky.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články