Vylaďte si barvy v interiéru podle jejich symboliky. Bílá znamená nevinnost, červená zase prosperitu

Feng-šuej pracuje s pěti elementy — voda, země, dřevo, oheň, kov.
Zdroj: Instagram.com
Feng-šuej je tradiční čínské učení, které se zabývá vztahem člověka a jeho životního prostoru v časeSvětlý obývací pokoj ve stylu feng-šuej je dokonalý.Feng-šuej přináší klid a uvolnění.Feng-šuej pracuje s pěti elementy — voda, země, dřevo, oheň, kov.+ 1 fotka+ 2 fotky

Tradiční čínské umění feng-šuej věnuje působení barev na lidský organismus zvláštní pozornost. Barvy vyzařují energie, které při správném užití v interiéru — ať už jde o barvu stěn, nábytku, nebo doplňků — umožňují harmonické plynutí životodárné síly čchi.

Veronika Hándlová
Veronika Hándlová 22. 08. 2018 11:17

Bílá barva

Vyjadřuje nevinnost, čistotu a svěžest. Odráží největší procento světla zpět do okolí. Bílá barva se hodí pro koupelny a kuchyně, nevhodná je do dětských pokojů a jídelen.

Černá barva

Je záhadná a nezávislá, přispívá k pocitu vážnosti. Černá barva je v menší míře vhodná v koupelnách, nevhodná bývá v pokojích pro děti, pracovnách a obývacích pokojích.

Červená barva

Dává energii a teplo, zajišťuje prosperitu. V ložnici povzbuzuje sexuální touhu, způsobuje ale nespavost. Červená barva se nehodí do kuchyní, jídelen a dětských pokojů.

Růžová barva

Symbolizuje čistotu myšlení, štěstí a romantiku. Ztělesňuje něhu, lásku, náklonnost a oddanost. Růžová barva je vhodná do ložnic, nevhodná je pro kuchyně a koupelny.

Modrá barva

Je uklidňující, představuje intelekt, důvěru a trpělivost. Modrá barva bývá vhodná do koupelen a odpočinkových pokojů, nevhodná je pro rodinné pokoje, jídelny a pracovny.

Zelená barva

Znamená růst a plodnost, svěžest, vitalitu a regeneraci. Zelená barva se hodí pro odpočinkové místnosti a koupelny, nevhodná je do rodinných pokojů, pracoven a heren.

Žlutá barva

Zlepšuje náladu, dodává optimismus, stimuluje mozek a tvořivost. Žlutá barva je vhodná v kuchyních, předsíních, pracovnách a dětských pokojích, nevhodná je v koupelnách.

Hnědá barva

Představuje stabilitu a bezpečí, eleganci a důležitost, teplo a útulnost. Poskytuje spolehlivost a trpělivost. Hnědá barva je vhodná pro pracovny, nehodí se v sytém odstínu do ložnic.

Oranžová barva

Je veselá a komunikativní, symbolizuje štěstí, intelekt a koncentraci. Oranžová barva je vhodná pro obývací pokoje, jídelny a haly, nevhodná bývá pro ložnice a malé místnosti.

Šedá barva

Neutralizuje emoce a má zklidňující účinek. Přináší ochotu ke kompromisům a klidný spánek. Šedá barva je vhodná do ložnic a v menší míře pro pracovny, jinak totiž utlumuje.

Purpurová barva

Uvolňuje napětí, podporuje vitalitu a vyváženost. Podněcuje vzrušení a motivaci. Purpurová barva se hodí pro ložnice a relaxační pokoje, nevhodná je do kuchyní a koupelen.

Fialová barva

Značí inspiraci a tvořivost, posiluje mozek. Dodává klid a rozvahu, zlepšuje intuici. Fialová barva je vhodná do meditačních místností a ložnic, nevhodná je pro kuchyně.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články