Zvažujete rekonstrukci? Zde je pět dobrých rad, jak na to

Inspirujte se

Správně realizovaná rekonstrukce bydlení může dělat majitelům radost mnoho let. Úprava obytných prostor se běžně provádí jen párkrát za život a existuje mnoho rizik, které mohou vyústit k rozbití časového nebo finančního plánu. Na co si dát u rekonstrukce zejména pozor?

Redaktor
Redaktor 25. 06. 2018 18:13

Správná očekávání versus realita

Větší proměna bydlení by měla zohledňovat nejen budoucí potřeby lidí, kteří byt či dům obývají, ale také reálné možnosti prostoru. „Většina rekonstrukcí pro lidi nad 50 let by měla mít např. výraznější barvy, protože s ohledem na zhoršující se zrak se nám v lépe viditelných barvách bude pohybovat lépe,“ komentuje Jana Hradecká, ředitelka Interier design školy Intermezzo. Příprava práce s prostorem si zaslouží svůj čas. Inspirujte se v projektech, které vám jsou blízké, ukládejte si je a raďte se s prodejci i s nezávislými odborníky. Ale pozor, ne všechno, co je hezké v katalogu, je vhodné pro každý prostor. 

Financování řešte měsíce dopředu

Finanční rozvaha rekonstrukce by měla vyústit ve správné načasování a finální velikost rekonstrukce. Případné neplánované šetření již během přestavby může znamenat snahu udělat si věci svépomocí, což nemusí být vůbec nejefektivnější. „Většina rekonstrukcí nad 100 tisíc je financována pomocí úvěrů. Klienti přitom v těchto případech nejčastěji sáhnou po úvěru od stavební spořitelny,“ komentuje finanční expert ČMSS Tomáš Kofroň a dodává: „Doporučujeme klientům, aby pečlivě zvážili všechny parametry nabízeného úvěru a nejít tzv. na krev, vždy je vhodné mít naspořeny nějaké vlastní peníze. Určitě bych také doporučil rozpočet sestavit s finanční rezervou, nečekané výdaje u rekonstrukce přijdou téměř jistě.“

Je třeba plán, i záložní

Je opakovanou zkušeností, že časový plán rekonstrukce z nějakého důvodu nevyjde. Může to být například kvůli překvapení v podobě delší dodací lhůty materiálu. Plán si proto rozdělte do jednotlivých kroků a každý promyslete do detailu, ověřte dopředu ceny i detaily jako právě zmiňované dodací lhůty. Postup je vždycky stejný. Nejdříve se bourá, pak čistí, připravuje se na rekonstrukci, mění se okna, plyn, následuje vytápění, elektroinstalace a vodoinstalace. Interiérové práce pak obsahují zednické a obkladačské práce, elektromontáž, osvětlení, podlahy, zárubně, dveře a nábytek.

Kdo mi s tím pomůže

Správní odborníci na rekonstrukci mohou pomoci ušetřit nemalou finanční částku, ale i dost nervů. Finanční expert pomůže vybrat vhodné financování, architekt připraví projekt, interiérový designér do projektu doplní také vybavení bytu včetně mobilních prvků a řemeslníci realizují stavbu. Pokud si nejste jisti, konzultujte stavbu od začátku se všemi odborníky. Vytížený řemeslník si tak na vaši zakázku např. rezervuje čas, interiérový designér může doporučit i výběr podkladu apod. „Často se stává, že si lidé k rekonstrukci přizvou interiérového designéra až ve chvíli, kdy už mají téměř všechno hotové, včetně podlah i světel,“ vysvětluje designérka Jana Hradecká a dodává: „Pak klientovi představíme náš plán a zbytečně musíme třeba bourat nenosnou zeď.“

Šetřete chytře a pozor na trendy

Že se v módě vyplatí mít spíše pár kvalitních kousků, než neustále kupovat nové, nekvalitní a chvilkové trendy se ví a stejně tak je tomu v bydlení. Možným kompromisem trendu a trvalosti mohou být tzv. zdravé materiály, které jsou použity často s přírodními materiály v autentické podobě jako dřevo se sukem. Popř. sestavte základní části interiéru z kvalitních materiálů jednoduchých barev a tvarů a hrajte si až s měnitelnými doplňky. 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články