10 pochoutek, které si určitě musíte dát v Thajsku

V Thajsku nedostanete jen tak obyčejnou zmrzlinu. Čím speciálním je tahle obohacena?
Zdroj: Profimedia.cz

Thajské vůně jsou barevné a proměnlivé jako kaleidoskop. V Thajsku nevěří na monotónní chutě. A slanou, sladkou, kyselou a pálivou nechají klidně prolnout v jednom jediném pokrmu. Domorodci přísahají na smažení a rádi si oslazují život. Co si nenechat ujít z thajské kuchyně? Šéfredaktorka Andrea Vránová, která v Thajsku strávila tři měsíce, sestavila přehled 10 typických pochoutek.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 23. 06. 2017 17:34

1. Pad thai

Andrea Vránová

Sladké, kyselé, ostré, slané. Právě tyto čtyři chutě jsou pro thajskou kuchyni typické. Ano, dohromady, v jediném jídle.

Příkladem je i pad thai – rýžové nudle obalené ve směsi limetkové šťávy (nebo tamarindové pasty), chilli omáčky, cukru a rybí nebo sójové omáčky. Zvláštní mix? Tak počkejte, až ho ochutnáte – vyváženější chuť byste těžko pohledali.

Do nudlí Thajci přimíchávají ještě smažená vajíčka, kuřecí kousky, tofu, krevety nebo mořské plody. To vše vám naservírují s hromádkou mungo klíčků, chilli vloček a mletých arašídů na straně talíře. Špalík limetky čerstvě vymačkaný na hotový pokrm nesmí coby třešnička na dortu chybět.

2. Lepivá rýže s mangem (mango sticky rice)

Profimedia.cz

Omračující dezert. Nebo spíš hlavní jídlo vzhledem k tomu, jak těžké pro žaludek je. To mu ale odpustíte, až se vám na jazyku smíchá mokrá rýže přelitá sladkým kokosovým mlékem a šťavnaté mango. Co víc – seženete ji už od 50 bahtů, tedy 35 korun!

3. Vývary

Andrea Vránová

Tady nejde specifikovat. Thajci ujíždí na mase až nezdravě (na trzích se pod ním doslova prohýbají stoly, až si člověk říká, zdali se dokáže spotřebovat). Jak poznat ten dobrý? Podle barvy!

Jantarový vývar slibuje neopakovatelný gurmetský zážitek. A když se k němu přidají vermicelli (ty nejtenčí rýžové nudle), masové či rybí knedlíčky a jarní cibulka, mění se tato polévka v „jedlé zdraví“. V provozovnách domorodců většinou najdete na stole i košíček s dochucovadly, mezi nimiž nechybí tamarindová pasta, chilli omáčka, sušené chilli, cukr a hlavně – mleté arašídy.

Pokud budete mít štěstí, natrefíte na stánek, kde vám ve vývaru naservírují celé kuřecí stehno. Doteď nezapomenu na ten okamžik, když přede mnou jedno takové přistálo na ostrově Koh Lanta. Přísahám, že vonělo po perníčcích!

4. Maso na špejli

Profimedia.cz

Zní to fádně? Tak mazejte k jednomu z grilů na dvou kolečkách a kupte si špíz za asi 10 bahtů (7 korun). Takové maso jste v životě nejedli. Ty marinády! Nedovedu rozklíčovat všechny ingredience ani slovy popsat onu mocnou chuť. To zkrátka musíte ochutnat.

5. Kokosová zmrzlina servírovaná v kokosovém ořechu

Andrea Vránová

Žádný kornout ani kelímek, ale půlka kokosového ořechu se používá pro servírování místní kopečkové kokosové zmrzliny. To ale není jediná odlišnost od té, kterou seženete ve zmrzlinářstvích v České republice.

Pro Thajce je i zmrzlina prostorem pro uplatnění kreativity a hledání dokonalých chutí. Posypou vám ji arašídy, pokapou čokoládovou polevou a polijí kondenzovaným mlékem. Někde dokonce dno ořechu vystýlají lepivou rýží vykoupanou rovněž v kondenzovaném mléce.

Ne zřídka si pak budete moct navolit extra posypky, jako jsou čokoládové nitě, sladká kukuřice nebo drobné želé.

6. Sushi

Profimedia.cz

Ačkoliv se jím proslavilo hlavně Japonsko, na trzích v Thajsku ho seženete naprosto běžně. Jeden kus stojí 5 až 10 bahtů (3 až 7 korun podle velikosti) a že je vybírat z čeho! Od klasického sushi obaleného mořskou řasou, po obrácené maki s rýží po obvodu nebo nigiri, tedy rýžový váleček obvykle s kouskem ryby nahoře.

Sushi pak Thajci dochucují vším možným – avokádem, wasabi, majonézou, krabími tyčinkami, uzeným lososem, kaviárem, okurkou i sezamem. Ke krabičce vám nezapomenou přihodit hůlky, sójovou omáčku a extra wasabi. Inu, kdo by nechtěl jíst takové luxusní sushi klidně denně, když za něj nechtějí skoro nic?

7. Smažená rýže

Profimedia.cz

Thajská kuchyně stojí a padá na smažení a dochucovadlech. Ale neodpusťme si ji, když chutná tak božsky!

Další ze smažených pochoutek, které thajské království nabízí, je smažená rýže (fried rice). Může působit jednoduše – vlastně je to jen osmažená rýže se zeleninou a masem, tofu či mořskými plody. Ale zase ty jejich omáčky! Sójovka, ústřicová i rybí omáčka jsou tajemstvím té „typické vůně“, kterou cítíte skoro ve všech asijských podnicích.

8. Smoothie

Andrea Vránová

Půllitrové smoothie z dračího ovoce, marakuji, pomeranče, manga, kiwi, kokosu nebo ananasu za 50 bahtů (35 korun) skoro na každém rohu. Je třeba něco dodávat?

Snad jen upozornění na doslazování. Thajci ulítávají na sladkém. Někdy jsem si říkala, zdali nejsou všichni tak v pohodě a usměvaví právě díky tomu, jak si oslazují život. Čímž se dostáváme…

9. Káva a smažené koblížky

Andrea Vránová

Vždycky se pobaveně usmíváte, když se vaši známí vracejí z Thajska pěkně oplácaní? Jakmile ho jednou navštívíte, pochopíte proč. Smažení a kondenzované mléko – dvě věci, bez kterých by s nadsázkou Thajci nepřežili na pustém ostrově.

Do kondenzovaného mléka namáčí smažené koblížky. Nebo ho lijí do kelímků s kávou. „Lijí“ je vhodný výraz. Mou neoblíbenější ledovou kávu připravovala místní „babička“ následovně: v malém hrnečku rozmíchala, kávu, přilila zhruba dvě lžíce kondenzovaného mléka, stejným množstvím zalila led v kelímku, Naplnila ho kávou a na závěr – hádejte co – zalila kávu kondenzovaným mlékem. Mňam!

10. Durian

Profimedia.cz

Má to trny a smrdí to na sto honů. Co to je? Asiatů byste se nemuseli dlouze ptát. Durian! Lahůdka domorodců a postrach cizinců. A vy ho poznáte snadno – je velký skoro jako lidská hlava a má tvrdou slupku s ostny.

Na jeho působivý vzhled se nechá nalákat kdekdo. Poté, co přistoupí blíže, se ale na patě většinou bryskně otočí a nasadí turbo tempo, jen aby byl co nejdál v co nejkratším čase.

Durian prý páchne jako použité ponožky, kanál, mrtvé zvíře nebo syrečky. I proto mají obyvatelé zákaz jej svačit v místních dopravních prostředcích nebo taxících.

Pod slupkou schovává moučnatou dužinu, takže ani tady si reputaci nevylepšuje. Na jeho chuť si prý někteří usazení cizinci zvykají i desítky let! Pokud to ale vydrží, začnou obvykle durian označovat za pochoutku.

Přes všechny své nechutné vlastnosti ale durian skýtá bohatství v podobě vitaminu C, látek snižujících horečku a afrodiziakálních sloučenin. Inu, odvážným zdar!

Autorka článku: Andrea Vránová

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články