14 tipů, jak vybrat ten nejlepší suvenýr z každé země. Co koupil Adam Marčan a jiní ostřílení cestovatelé?

Co z Vietnamu? „Jednoznačně překapávač na vietnamskou kávu CaPhe,“ říká Adam Marčan.
Zdroj: Adam Marčan/Profimedia.cz

Suvenýr versus dárek. Cítíte ten rozdíl? Když se řekne „suvenýr“, naskočí předmět, nebo spíše cetka s názvem destinace. Zato „dárek“ – to je pozornost vybíraná s péčí, obdarovanému na míru a s přidanou hodnotou. Naučíme vás, jak takový dárek z cest vybrat. Pomohli nám s tím dvě kočovné duše – průkopník digitálního nomádství u nás Adam Marčan a šéfredaktorka Prima Living Adéla Skřivánková, která strávila půl roku v Mexiku.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 11. 07. 2017 20:01

1. Pozor, zda vývozem nespácháte nelegální činnost

Profimedia.cz

Někdy se past na turisty schovává tam, kde by to nečekali. V Thajsku téměř na každém rohu koupíte sošku nebo obrázek Buddhy. Předměty s jeho vyobrazením ale vyvezete jen se zvláštním povolením vládní agentury.

Oželte (nejen tam) slonovinu, koráli, vzácné rostliny, alkohol a cigarety. A důkladně prostudujte výrobek ještě před koupí. Někdy se takové materiály nachází i tam, kde by vás to nenapadlo.

Protáčí se vám panenky blahem při doteku himalájské šály šáhtúš? Přijděte zase rychle k sobě. Tento doplněk se ská z vlny tibetských antilop „chiru“... které se řadí k ohroženým druhům.

2. Odolejte výrobkům s nápisem destinace

Profimedia.cz

Snad v každé z nich narazíte na oblečení, doplňky, přívěsky i další předměty s nápisy jako „I love Bali“, „Amazing Thailand“ a podobně. Ale je to skutečně název destinace, co dělá suvenýr autentický? Asi ne.

3. Zaměřte se lokální stánky

Profimedia.cz

V gigantických obchodních centrech koupíte všechno, na co si jen vzpomenete. Proč tedy neušetřit čas a nenakoupit všechno pod jednou střechou? Vlastně proč ne.

Ale představte si, až budete vyprávět rodině a přátelům, kde jste suvenýr sehnali. I příběhy provázející koupit dokreslují skutečnou hodnotu výrobku. Z foukací harmoniky ze zapadlého berlínského antikvariátu, kde jste si navíc skvěle poklábosili s nadšeným prodejcem, bude mít příznivce hudby jistě o dost větší radost.

4. Pozor na kýče

Profimedia.cz

Poznáte je většinou podle levných, nekvalitních materiálů nepříjemných na dotek, laciných nápisů, podezřele nízké ceny a mnohdy i absolutní nepraktičnosti. Zaměřte se na lokální prodejce i autentičnost místa obchodu.

5. A cetky

Profimedia.cz

Upřímně – kdo dneska ocení přívěsek na klíče? Suvenýr musí vyvolat emoci – a při pohledu na hliníkový tulipán s nápisem „Holland“ zřejmě neucítí obdarovaný nic. Vyvarujte se drobných předmětů špatné kvality, u nichž byste užitek hledali marně.

6. Praktičnost nerozhoduje vždycky

Profimedia.cz

Kritizujeme tady dárky, co svůj užitek najdou tak maximálně jako lapači prachu. To platí. Ne všechny dekorativní předměty jsou ale špatné, pokud mají přidanou hodnotu. Ručně vyrývaný kovový zvoneček připomínající tvarem, barvou i zvukem ty z thajských chrámů vykouzlí jejich magickou atmosféru pokaždé, když zazvoníte.

7. Ale je dobrou volbou

Profimedia.cz

Typickým lokálním nápojem nebo pochoutkou neurazíte nikoho. Kvalitní káva, čaj či sladkosti najdou uplatnění (téměř) vždycky.

8. Vezměte v úvahu hodnoty, zájmy i životní styl blízkého

Profimedia.cz

Nedokáže ocenit kvalitní kávu, protože je léta zvyklý pít jen jednu jedinou? Považuje měkké dárky za ty věnované z povinnosti, nutnosti nebo konvence? Je minimalista? Na luxusní kašmírový šátek nebo dekorativní sošky zapomeňte.

Zkuste si představit reakci obdarovaného, když rozbalí suvenýr. Poděkuje tónem falešné radosti? Nebo ho dárek okouzlí a dojme?

9. Myslete na to, jak suvenýr převezete

Profimedia.cz

Zvlášť cestujete-li jen s příručním zavazadlem. S drahou lampou či polštářem budete mít nervy – lampa se může rozbít a při balení polštáře do malého kufru se zapotíte.

10. A zdali na něj máte

Profimedia.cz

Nejdražší nerovná se vždy nejlepší. Nesmutněte, pokud je ten překrásně tvarovaný, ručně vymodelovaný popelník mimo váš rozpočet. Vyčkejte. V každém koutě světa můžete vybírat z pestré škály věcí.

11. Nechte se vést smysly

Profimedia.cz

Typická vůně nebo zvuk mnohdy navodí atmosféru vzdálených krajin lépe než fyzická věc. Namíchejte svým blízkým sadu indického koření, věnujte jim vonné tyčinky, bez nichž by Bali nebylo Bali, pořiďte kosmetiku s charakteristickou vůní tamních rostlin. Jen pozor na vzácné druhy.

12. Klišé nebrat!

Profimedia.cz

Přívěsek ve tvaru Eiffelovky neohromí, podobně jako figurka Big Benu. Dopřejte si na čas a vyberte něco s přidanou hodnotou. Kupujete přece dárek, abyste blízkého potěšili? Jinak plýtváte penězi za něco, co svůj účel ani nedokáže naplnit.

13. Zvažte prostor, kterým obdarovaný disponuje

Profimedia.cz

Obří lampa bude v malém bytě spíš překážet. Stejně jako tradiční nádobí, pokud se babičce všechny talíře a hrnky už ani nevejdou do skříně. Neuchylujte se k omluvě „přivezl jsem suvenýr, ať se s ním obdarovaný vypořádá po svém“. Opět – škoda peněz i energie.

14. Vyčkejte

Profimedia.cz

Ach všechny ty roztomilé batůžky nebo šortky s potiskem slonů! Nemůžete je tam nechat? Ale můžete. A rádi se jich ještě zřeknete...

S odstupem času můžete zjistit, že se to stánky s určitým typem zboží v destinaci jen hemží. Nebo v tom „okouzlujícím oblečení“ začnete potkávat davy turistů. Počkejte si na něco originálnějšího.

***

Z Vietnamu kávu, z Mexika alkohol, radí novodobí nomádi

Jak vybírají dárky ostřílení cestovatelé? A co pořídili svým blízkým?

Adéla Skřivánková (25)

Šéfredaktorka online magazínu Prima Living. V minulých dnech se vrátila z půlročního pobytu v Mexiku a na Kubě, který pravidelně komentovala na svém blogu Adéla Odjela.

 

 

Věděla jsem, že z Mexika chci dovézt pravou tequilu a z Kuby doutníky, ale stále mi to přišlo tak nějak málo. Hledala jsem k tomu ještě něco ručně dělaného, něco na ochutnání, něco krásného na vystavení, nějakou vzpomínku pro sebe…

Kromě zmíněné tequily a doutníků jsem dovezla mexický tvrdý alkohol mezcal, chilli, směs na typické mexické jídlo mole, chilli lízátka, mango, keramiku z městečka Puebla, malovanou lebku, masku z Lucha libre, ručně dělaný lapač snů, vyšívaný šátek a blůzku, aztécké čokolády, magnetky, náramky… a asi dalších tisíc věcí.

Neptejte se mě tak, jaký je nejlepší suvenýr z Mexika – koupila jsem všechny.

 

***

Adam Marčan (29)

Patří k průkopníkům pojmu digitálního nomádství u nás. Spoluzaložil portál Naučmese.cz, v rámci nějž pořádá kurz digitálního nomádství. Procestoval Bali, Thajsko, Guatemalu, Indii, Vietnam, Španělsko, Portugalsko, Mexiko atd. Své zkušenosti i praktické tipy sdílí na svém osobním blogu.

Tipů na suvenýry moc nemám – nikdy žádné nekupuju. Jen snad náramek na ruku na balijském útesu Uluwatu. Dělá a prodává je tam stará babička. Každý rok jsem si tam koupil nový a bez něj jsem už nesvůj.

Ale například v Maroku koupíte nádherné misky, talíře, hrnečky z té jejich keramiky s překrásnými vzory. Ve Vietnamu zase překapávač na vietnamskou kávu CaPhe – neváží mnoho a kávové nadšence potěší. K tomu přidejte i vietnamskou robustu. Dá se pak dokoupit třeba v pražské Sapě.

 

Autoři článku: Andrea Vránová, Adéla Skřivánková, Adam Marčan

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články