8 nejoblíbenějších českých horských středisek, kam stojí za to vyrazit

Špindl je často navštěvován českými celebritami
Zdroj: Instagram.com
Tanvaldský špičák je velmi oblíbenýHarrachov je známý svými skokanskými můstkyV Peci najdete kvalitu, servis i zábavuTratě v Peci pod Sněžkou+ 7 fotek+ 8 fotek

Konečně padá sníh a vypadá to, že i vydrží, takže je ten správný čas vyrazit na hory. Pokud nejste ostřílení znalci hor a nevíte, kam přesně jet, inspirujte se naším výběrem.

Redaktor
Redaktor 08. 01. 2019 13:05

V České republice můžeme říct, že dobré lyžařské centrum dělá město, ve kterém se nachází, vzdálenost hotelů a restaurací od sjezdovek, pořádané kulturní akce a dostatek obchodů, popř. půjčoven lyžařského vybavení.

Důležitý je samozřejmě také počet sjezdovek, jejich délka a obtížnost. Nezapomínejme ani na kvalitu sněhu a druh vleku. Třešničkou na dortu je samozřejmě kvalitní občerstvení za přijatelnou cenu.

Pokud vaše srdce prahne po Krkonoších, výběr je jasný. Český Aspen je první volbou. V centrální části Krkonoš se nachází nejznámější a nejluxusnější lyžařské středisko Špindlerův mlýn, jejž tvoří čtyři hory: Medvědín, Přední Planina, Hromovka a Mechovinec. Nabízí se toho tady opravdu dost. Ve Svatém Petru, dějišti mnoha sportovních akcí, si zajedete černou sjezdovku FIS World Cup, na Hromovce si v noci zalyžujete na jedné z nejdelších a nejlépe osvětlených sjezdovek v ČR a na Medvědíně si vyzkoušíte a natrénujete široké oblouky na až 60 metrů široké sjezdovce. 

Dalším oblíbeným střediskem našich největších hor je Harrachov. Ten je známý pořádáním závodů ve skocích na lyžích. Pokud nejste v tomto sportu trénovaní, zůstaňte radši na svahu. Nabídka sjezdovek v Harrachově je velmi široká a díky umělému zasněžování je zde možné lyžovat i na jaře. Zalyžujete si na Čertově hoře, na kterou vás vyvezou 2 čtyřsedačkové lanovky a sjedete podle svých možností buď po černé, červené nebo turistické modré sjezdovce.

Posledním střediskem z Krkonoš, které jsme vybrali, je Pec pod Sněžkou. Ta je známá jako přístupový bod na nejvyšší českou horu Sněžku. Rozkládá se v nadmořské výšce 830 až 1215 metrů nad mořem a leží ve východní části Krkonoš. Ski areál Pec pod Sněžkou je jedním z nejlepších areálů v Čechách a v současné době je součástí Skiresortu Černá Hora – Pec. Lyžařské středisko provozuje jednu čtyřsedačkovou lanovou dráhu a devět vleků s přepravní kapacitou přes 9000 osob za hodinu. Lyžařům je k dispozici 11 upravovaných sjezdovek a freestyle park.

Z Krkonoš se plynule přesuneme do Krušných hor, a to rovnou na jejich vrchol. Na Klínovec se dostanete novou čtyřsedačkovou lanovkou už od Jáchymova. Skvěle si tu zalyžujete hlavně díky nové sjezdovce ojedinělých parametrů. Je téměř tři kilometry dlouhá s převýšením 500 m a moderní šíří mezi 50 a 100 m.

Za povšimnutí určitě stojí i Šumava. Areál Špičák (860 – 1202 m. n. m.) se nachází poblíž Železné Rudy 40 km jižně od Klatov. Šumavský Ski&Bike Špičák patří ke stálicím českých lyžařských areálů, co se kvality týče a přitom cenově nejpřívětivějším. Užijete si sportovní sjezdovky v kombinaci s lehčími tratěmi pro rodiny s dětmi. Kromě toho se můžete vyřádit i na tratích pro lyžařské fajnšmekry. Místní raritou je nejprudší česká sjezdovka – Šance, se sklonem až 45°.

Milovníci Jizerských hor nám jistě dají za pravdu, že nejoblíbenějšími středisky těchto horských končin jsou Tanvaldský Špičák, Berdřichov i Severák. Každý pro něco jiného. Nalézají se kousek od sebe v severních Čechách mezi Libercem a Tanvaldem a ze všech můžete nastoupit na běžeckou Tour de Jizerky. Jízdenky zakoupené v jednom středisku jsou platné i v obou ostatních střediscích, takže nezůstanete vázáni k jednomu místu.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články