9 parádních způsobů, jak si užít Londýn zadarmo

Bez peněz do Londýna nelez? A proč ne?
Zdroj: Commons.wikimedia.org

Londýn uzavírá první desítku nejdražších měst v Evropě. Cenovou hladinu porovnával loňský průzkum Economist Intelligence Unit. Že se britské hlavní město prodraží, je notoricky známá věc. Co ale už tak jasné není, je způsob, jak si město dvoupatrových autobusů i čaje Earl Grey užít zadarmo. Server PureWow sdílel 9 věcí, pro něž v Londýně nebudete muset tasit peněženku.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 17. 08. 2017 17:15

Udělejte si piknik v Hyde Parku

Rozložte deku, snězte máslové sušenky, vypijte čaj a zase vyskočte na nohy. Byla by škoda vidět flóru největšího královského parku Londýna pouze z jedné perspektivy. Projděte se růžovými zahradami a nezapomeňte na fontánu zbudovanou na počest princezny Diany.

Ztraťte se v ulici plné čerstvých květin

Ulice Columbia Road (oblast Shoreditch) patří k nejkrásnějším v Londýně. To díky všem možným i nemožným odstínům čerstvých květin, které tu stánkaři prodávají každou neděli. Na květinovém trhu si vybere každý – zvlášť pokud je sezóna jeho oblíbených květin. Vyplatí se sem vydat, i když nemáte v kapse ani penci. Oči se napasou a vy zůstanete v plusu.

Commons.wikimedia.org

Pohlédněte britské vévodkyni do očí

Ačkoliv jsou jen namalované, ztratíte se v nich tak jako tak. V National Portrait Gallery visí vůbec první portrét Kate, vévodkyně z Cambridge a manželky prince Williama. Spolu s podobiznami dalších členů britské královské rodiny i těch, kteří pomohli formovat britskou historii.

Hledejte nejkrásnější domek v Notting Hillu

I když je pod mrakem nebo hustě prší, tahle část hýří energií. Tu předávají kolemjdoucím svítivé fasády domků. Nejpozoruhodnější z nich najdete podle redaktorky serveru PureWow Rachel Bowie v ulicích Farmer Street a Hillgate Place. Odsud je to pak coby kamenem dohodil ke Kensingtonskému paláci.

Commons.wikimedia.org

A odsud zabruste na renomované trhy

S prázdnou kapsou? No jasně! Atmosféra na Portobello Road vás strhne. Návštěvníky se naopak strhávat nenechejte, i když jich tu potkáte (zvlášť v sobotu) mraky. Vybavte se ostrými lokty a omrkněte londýnský sortiment trhovců. Jistě si tu vyberete alespoň drobnost, co vaše peněženka unese.

Mějte Londýn jako na dlani

Jaký reliéf má třetí největší město v Evropě? To zjistíte z nejvyššího patra muzea Tate Modern. Na vrcholu se vám naskytne 360stupňový panoramatický výhled na město. Až to všechno nafotíte, nezapomeňte seběhnout i do muzea – mnoho sbírek si prohlédnete zadarmo.

Pixabay.com

Luštěte hieroglyfy na Rosettské desce

I když jsou vaše šance prakticky nulové. Žulový památník zaznamenává celkem tři totožné texty v různých jazycích: egyptském (hieroglyfickém a démotickém) a řeckém. Díky znalosti druhého jmenovaného mohli badatelé hieroglyfy rozluštit. Tuto významnou stélu můžete navíc vidět zdarma – společně s úchvatným proskleným stropem vstupní haly Britského muzea.

Inspirujte se precizností britské stráže

Ta se střídá (téměř v každém měsíci) denně v 11 hodin dopoledne. A že jde o velkolepou podívanou, dokazuje délka blízká plnohodnotnému koncertu – 45 minut. Abyste se k Buckinghamskému paláci netrmáceli zbytečně, raději si ověřte, zdali se střídání stráží koná ve vašem termínu.

Flickr.com

Vciťte se do pocitů nevěsty. Totiž princezny

Vstupné do Katedrály svatého Pavla peněženku zabolí – vyjde kolem pětistovky. Před ní se ale můžete pohybovat zdarma dle libosti. Třeba vyšlápnout schody pěkně pomalu a představit si, že máte na sobě svatební róbu. Po těchto schodech kráčela vstříc manželství princezna Diana v roce 1981.

Zdroj: PureWow

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články