Ambiciozní plán Dánů: Obří umělé ostrovy pro ohrožené druhy

Umělé ostrovy se stanou oázou, která se výrazně zapojí do produkce energie a snižování oxidu uhličitého.
Zdroj: youtube
Poblíž Kodaně vyroste 9 umělých ostrovů.V reakci na globální klimatické změny přišlo Dánsko s ambiciózním projektem.Zároveň nabídne na vymezeném území prostor pro rekreaci obyvatel Kodaně v podobě sportovišť.Předpokládá se, že komplex zvládne zajistit dánské metropoli až 25% elektrické energie.+ 5 fotek+ 6 fotek

V bezprostředním okolí dánského hlavního města Kodaně se vybuduje devět umělých ostrovů. Ty mají pomoci se snižováním emisí a poskytnout domov pro ohrožené druhy.

Redaktor
Redaktor 24. 01. 2019 19:16

Je to reakce na probíhající klimatické změny, které stále více zasahují naši planetu. A nebyl by to pokrokový sever, aby nepřišel s nápadem, jak to vylepšit. Tyto ostrovy se budou nacházet jen deset kilometrů jižně od Kodaně. Oxid uhličitý by se těmito přírodními oázami měl značně zredukovat.

Na ostrovech o celkové rozloze tří milionů metrů čtverečních najdou uplatnění i samotní Dánové. Budou zde vybudovány mnohé promenády a sportoviště. „Holmene“, jak se projekt jmenuje, poskytne útočiště pro ohrožené druhy zvířat a rostlin. Zvýší se i biodiverzita.




Nově vzniklá továrna, která se bude na vzniklých plochách nacházet, bude přeměňovat lidský odpad na energii, která bude využita právě pro nedalekou Kodaň. Tato elektrická energie by měla pokrýt až 25 % potřeb města, a to bez jakékoliv zátěže pro životní prostředí.


To vše je ale zatím ještě „v plenkách“. Plánovaná výstavba by mohla započít v roce 2022 s dokončením roku 2040. I tak se ale nepochybně dá ocenit skandinávský důvtip a smysl pro ekologii.


Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články