Babské rady: Jak se vypořádat s neduhy spojené s dlouhým cestováním?

Radost z cestování si nenechte překazit.
Zdroj: unsplash.com
Namísto koukání z okénka se jděte projít.Vlak je na protažení nohou ideální. Procházet se můžete sem a tam.V autobuse je to s místem trochu horší. O to pečlivěji se ale protáhněte, až bude přestávka.Eleuterokok ostnitý, neboli čertův kořen snižuje pocit únavy, pálení očí a zvyšuje ostrost vidění.+ 2 fotky+ 3 fotky

Jednou za čas se nějaké delší cestě nevyhne nikdo z nás. Nepatříte mezi fanoušky letadlové kabiny, pohled na sedadlo spolujezdce vám tzv. „zvedá kufr“ nebo jste právě vy ona „vyvolená“, kterou čeká osmihodinová cesta za volantem? Proti nevolnosti nebo oteklým nohám se však dá zabojovat bez bolestí a psychické újmy vás i vašich spolucestujících.

Beatrice Dandová
Beatrice Dandová 31. 10. 2018 13:56

Než se tedy někam vydáte, zásobte se bylinkami dle vašich potencionálních cestovních trablů.

Nachlazení

Chladnější počasí, přetopený autobus, náhlá změna klimatu po příletu, klimatizace. To vše může způsobit bolest v krku, rýmu nebo kašel. Všudypřítomné bacily také rádi využijí jakékoliv nabídky se na vás přisát a znepříjemnit vám nejen cestu, ale i dalších pár dní.


Na rýmu použijte bylinný sprej, který vám usnadní dýchání, tinktury z lichořeřišnice nebo česneku, kašel utlumí divizna velkokvětá. Tato květinka obsahuje saponiny, flavonoidy a třísloviny, které zklidní podrážděné dýchací cesty, sliznici a zředěním hlenu se vám bude snadněji vykašlávat. Sliznici chrání i před vysycháním. Pokud vás trápí viróza nebo střevní potíže, perfektně zafunguje tinktura z grepu.




Únava za volantem

Každý, kdo někdy delší dobu řídil, ví, o čem je řeč. O to horší je situace, když musíte řídit v noci, na dálnici, kde jediné světlo je to z auta před vámi. Málo světla, monotónnost a s tím i nižší „potřeba“ koncentrace může snadno vést k mikrospánku. Eleuterokok ostnitý, neboli čertův kořen snižuje pocit únavy, pálení očí a zvyšuje ostrost vidění. Nedoporučuje se však osobám s vysokým krevním tlakem.


Oteklé nohy

Tento problém nastane, jestliže sedíte hodně dlouho v jedné poloze. Pokud máte možnost, projděte se po kabině letadla, kupé vlaku nebo vystrčte nohy do uličky v autobuse. Jakýkoliv pohyb navíc vás ušetří bolavých zad, křupaní za krkem nebo oteklých nohou.


Když už ale situace nastane, po příjezdu vytáhněte z kufříku koncentrát pro lymfatický systém a dejte si koupel, popř. bylinný sprej s obsahem túje, chmelu, pelargonie a echinacey. Sprej nastříkejte na vlhkou pokožku, chvilku vyčkejte a poté se osprchujte. Dostane z těla škodliviny a pomůže udržet metabolickou rovnováhu.


Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články