Balte kufry, knihomolové! 7 cestovatelských tipů podle nejslavnějších románů

Na své si přijdou milovníci románů Jane Austen i J. R. R. Tolkiena.
Zdroj: Commons.wikimedia.org

Říkáte si, že něco tak malebného, jak je Kraj (čili Hobitín) v Pánovi prstenů, mohlo vzniknout pouze v té nejživější fantazii? J. R. R. Tolkien by tak docela nesouhlasil. Když popisoval půvabná zelená údolí, myslel při tom na birminghamský mlýn Sarehole a jeho okolí. Kam se vydat za venkovskou romantikou z děl Jane Austen? A kde otestovat sílu svěračů, mluvíme-li o reálných předlohách hororů Stephena Kinga?

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 23. 08. 2017 17:49

1. Mark Twain

Pixabay.com

Vzpomínáte s úsměvem na klukoviny Toma Sawyera? Pak se s úsměvem budete jistě procházet po městě Hannibal v americkém státě Missouri. Rodiště amerického spisovatele se stalo předlohou prostředí zmíněného románu. A v jeho rodném domě (nynějším muzeu) najdete artefakty spojené s tímto velikánem.

2. Victor Hugo

Wikipedia.org

Stopy k jednomu z nevýznamnějších romanopisců pochopitelně vedou do Francie. Tady se ostatně Victor Hugo narodil. Povinností je samozřejmě katedrála Notre-Dame (Chrám Matky Boží v Paříži). I Kostel svatého Pavla a Ludvíka, v němž se vzali „Bídníci“ Cosetta a Marius.

3. Stephen King

Commons.wikimedia.org

Rodiště Bangor v americkém státě Maine inspirovalo Kinga k rekonstrukci fiktivního městečka Derry, které se objevuje v několika jeho dílech. Najdete v něm jeho viktoriánské sídlo autora i mnoho dalších památek, z nichž kompletoval jedny z nejhororovějších scén světové literatury.

4. Ernest Hemingway

Pixabay.com

Starého kubánského rybáře Santiaga pamatujeme snad všichni, ačkoliv už máme povinnou četbu dávno za sebou. Hlavní hrdina románu Stařec a moře zve spisovatelovy příznivce na Kubu. V havanském baru Floridita byl štamgastem – dokonce po něm prý pojmenovali koktejl daiquiri. Nechybí ani bronzová socha zástupce tzv. ztracené generace.

5. Jane Austen

Flickr.com

Kam vedou stopy představitelky tzv. rodinného románu, nemusíme jistě dlouze popisovat. Pýchu a předsudek, román o anglické venkovské rodině, v němž se rozpoutává boj o vhodné ženichy pro dcery, četla snad každá romantická duše. Autorku silně inspirovalo městečko Bath na jihozápadě Anglie, kde se každý rok v září koná festival na její počest. Dress code? Šaty v regentském stylu.

6. Haruki Murakami

Commons.wikimedia.org

O čem mluvím, když mluvím o běhání? Přece o Harukim Murakamim! Stejnojmenné dílo japonského spisovatele reflektuje jeho lásku k běhání – ročně zdolá maraton, denně 10 kilometrů. Toužíte-li proniknout do tajů jeho výdrže i slovního umění, prozkoumejte tokijský park Meiji Jingu Gaien. Tudy vedou jeho nejoblíbenější běžecké trasy.

7. Stieg Larsson

Archiv

Kriminální trilogie Milénium si našla řadu svých příznivců i v České republice a švédský spisovatel při její tvorbě zúročil léta, kdy se věnoval investigativní novinařině. Ve Stockholmu si můžete zaplatit prohlídku skrze uličky, které mají co dočinění s touto trilogií.

8. J. R. R. Tolkien

Wikipedia.org

Říkáte si, že něco tak nádherného, jako je Kraj (čili Hobitín), mohlo vzniknout jen v bezmezné fantazii? Z velké části zřejmě ano, i když inspirace pochází také z pozemského světa. Autora trilogie Pána prstenů a Hobita fascinovalo okolí Sareholského mlýnu v anglickém Birminghamu. 

Zdroj: CNN

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články