Bezpečná dovolená: Cestování do exotiky beze strachu

Opice budou vašimi kamarády po celou dobu dovolené.
Zdroj: Pixabay
Balijská rýžová pole vás uchvátí.Bali se pyšní průzračným mořem.Bali a jeho typická architektura.Buddhismus je v asijských zemích běžným náboženstvím.+ 8 fotek+ 9 fotek

Rok od roku víc lidí podléhá kouzlu zimní dovolené. V kurzu jsou exotické destinace, kde si můžete užívat azurové nebe i moře. Někteří se však stále ještě do těchto cizokrajných končin bojí létat. Stále v nich převládá přesvědčení, že jsou nebezpečné. Není se však čeho bát! Proč byste se měli na exotickou dovolenou vydat?

Pavel Dvořák
Pavel Dvořák 29. 01. 2019 07:40

Skvěle hlídaná letiště

Asi 90 procent Čechů odlétá na dovolenou za exotikou z pražského nebo vídeňského letiště. To jsou letiště zemí, jež nejsou v hledáčku teroristických útočníků a nikdy se zde nic nestalo. Pokud je třeba přestupovat na dálkový let v některé z dalších evropských zemí, cestující zůstává v takzvaném tranzitu, uvnitř letiště, kam pasažéři vstupují až po důkladné prohlídce. Pravděpodobnost, že by se zde stal nějaký incident, je minimální.

V exotických destinacích panuje klid

Ve většině exotických destinací panuje klid. Je důležité vyvarovat se zemím, kde probíhá občanská válka nebo jiné nepokoje - jako v Sýrii nebo Jemenu, Venezuele - a dlouhodobě nestabilním zemím rovníkové Afriky. Mezi oblíbenými exotickými destinacemi ale není země, kde hrozí vysoké nebezpečí terorismu a útoků. Pokud bychom se začali bavit o tropických chorobách jako ebola nebo virus zika, o možných zemětřeseních, tsunami a podobně, počet zemí se sníží. Ale to už je na každém z nás, jak moc se bojíme, anebo zda převládne touha po dobrodružství. Nejnavštěvovanější jsou země jako Thajsko, Vietnam, Srí Lanka či Kuba, ty jsou Mekkou bezpečí a turisté jsou zde s nadšením vítáni. Paradoxem současné doby je, že strávit dovolenou v Evropě je vlastně nebezpečnější.

Bezpečná letecká doprava

Kdo pravidelně jezdí po české dálnici D1, ví, že každá cesta z Brna do Prahy je velkým dobrodružstvím. A to nejen kvůli opravě dálnice, ale také „pirátům“ silnic a rostoucí kamionové dopravě. To potvrzují i statistiky, ze kterých jednoznačně vyplývá, že letecká doprava je tou nejbezpečnější na světě. Mnohem více nehod se stane na autobusovém zájezdu, kde unavený šofér usne. A piloti leteckých společností dnes už dobře vědí, jak se vyhýbat bouřkám, sopkám, a pravděpodobnost pádu letadla se výrazně snižuje.

Hygienické podmínky

Jednou z největších obav cestovatelů je míra hygieny v exotických destinacích. To se ale rychle mění a situace v restauracích, na záchodcích i v hotelech se každým rokem zlepšuje, za posledních deset let se udál velký skok. Také cestovatelé jsou poučení. Vědí, že se nemá jíst v prázdné restauraci, že se chodí tam, kde je plno. Tam se jídla točí, jsou čerstvá. Také naší ekonomice se daří a český cestovatel nemusí zase tak moc přemýšlet, kolik za oběd utratí. Navíc jídla v asijských zemích bývají velmi levná, ale o to chutnější.

Menší kriminalita než u nás

Mnoho lidí se také bojí kriminality v dalekých zemích. Přitom v Praze v tramvaji číslo 22 nebo na Královské cestě okradou mnoho českých turistů. Pravda je taková, že ve většině exotických destinací jsou velmi milí a úslužní lidé. Drobné krádeže se sice stávají, ale dá se jim ubránit tím, že se budete chovat opatrně. Jako když cestujete po Praze. Peníze je dobré mít v kapsičce na krku a tu si pravidelně hlídat. Když v Indonésii nenosíte batoh na jednom rameni, motorkářský gang zlodějů vám ho nevytrhne. Na pláž v Rio de Janeiru se chodí jen s pár drobnými v kapse, zbytek se nechává v sejfu hotel. Stačí dodržovat základní pravidla.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články