Budapešť, nová královna evropských metropolí. Tam, kde se historie a romantika potkávají s tepajícím životem

Budapešťský parlament si nejlépe vychutnáte z budské strany města.
Zdroj: Pixabay.com
Řetězový most, jeden z mnoha přes řeku Dunaj.Rybářská bašta.Lázně Széchenyi se nachází vedle parku Városliget.Turistické autobusy zajíždí v Budapešti i do vody. Máte tedy dva v jednom.+ 2 fotky+ 3 fotky

Rádi byste si zajeli na romantický víkend, ale Paříž už vás „nudí“? Nechcete za dva dny strávené v zahraničí vyprázdnit konto, ale zároveň si trochu dopřát? Máme pro vás skvělé tipy a rady kam v Budapešti zajít, v kterých lázních smočit nožku a kde si dát langoš velký jako víko od kanálu.

Beatrice Dandová
Beatrice Dandová 26. 08. 2018 09:17

Všechny vaše kamarádky si létají na dovolené a vás už nebaví sledovat jejich instagramy a blednout závistí. Blednout doslova, protože jediné světlo, které vidíte, je zářivka nad vaší hlavou v kanceláři. Šéf vás pustit nechce „protože vás strašně potřebuje!“. Jenže maminka se vás už několikrát zeptala, jestli jste zdravá a naposledy jste odešla s taškou plnou ovoce. Udeřte na šéfa, vezměte si volno v pátek a vyrazte s přítelem na prodloužený víkend. Hlavní město Maďarska je pro tento účel více než ideální.

Jak se tam dopravit?

Cesta do Budapešti může trvat od 2 až do 11 hodin. Záleží, jaký dopravní prostředek zvolíte a jestli chytnete zácpu na české D1 nebo maďarské M1.


Nejlevnější je autobus, který odjíždí z pražské Florence, s cenou začínající na 400 korunách. Autobus jede přes Brno přímo do Budapešti, kde vás vyklopí na okraji města. Musíte si tedy koupit lístek na hromadnou dopravu a dostat se do centra, kde nejspíš budete ubytovaní. Cesta z Prahy do Budapešti trvá zhruba 8 hodin, pokud jedete z Brna, odečtěte 2,5 hodiny.

Podobně časově je na tom tedy i jízda autem. Ta se ovšem nevyplatí finančně, pokud auto není plné. Parkování v Budapešti je od pátku od večera do nedělní půlnoci zadarmo. I tak ale nemáte jistotu, že místo na „odložení auta“ najdete.

Zlatá střední cesta je vlak. V porovnání ceny, komfortu a délky jízdy je to vítěz. Jízdenky začínají kolem 700 korun. Rozdíl pak je, jestli pojedete na nádraží Keleti nebo Nyugati. Vlak, který vás doveze na Nyugati jede něco kolem 7 hodin a vyloží vás skoro v centru. Na Keleti pak z Prahy jezdí především vlaky v noci, ale jízda trvá 11 hodin a z vlaku vystoupíte v VII. obvodu zvaném Erzsébetváros. Ne, centrum to není.

Nejkomfortnější a nejrychlejší je samozřejmě letadlo, ale na levné letenky musíte číhat jako hlídací pes.


Kde složit hlavu?

Ubytování v Budapešti hledejte v centru. Nespočet hostelů nabízí čisté a levné pokoje s cenami začínajícími už na 150 korunách za lůžko. Po hostelech mimo centrum nemá cenu se dívat, mnoho neušetříte (naopak, projezdíte více na lístkách na metro) a kvalita v poměru s cenou ruku v ruce nejde. Čím dříve začnete hledat, tím lépe pro vás. Budapešť se stává velmi oblíbenou destinací a místa na spaní mizí jako máslo ve slevě.


A kam se tedy zajít podívat?


Lázně

Nemůžete určitě vynechat návštěvu lázní. Ve městě je jich na výběr z mnoha. Tři nej získávají lázně Széchenyi (nejdražší, největší, nejoblíbenější). Dále stojí za zmínku lázně Gellért, o něco menší (ale stále dost velké) a také levnější. Dál podél vody jsou pak malé turecké lázně Rudas s venkovním mini bazénkem na střeše, odkud můžete pozorovat pešťské panorama. Celodenní lístek v lázních startuje na 500 korunách.




Jídlo

Pokud vám začne škrundat v bříšku, nemusíte mít strach, že byste umřeli hlady. Kdo je v Budapešti, musí si dát langoš, o tom žádná. Na stánky narazíte na každém rohu. Ten největší si dáte v Lángos Papa na Andrássyho třídě, ten stylový v Retro langos na zastávce metra Arany János utca. Za zmínku stojí i plácek s mnoha stánky (od langošů, přes klobásy, trdla, tortilly, hamburgery až po vafle) zvaný Karaván. Příjemné posezení venku nekončí ani po desáté hodině.


Pivo

Což vede ke slavným budapešťským „ruin pubs“. Většinou sedíte venku na plácku mezi dvěma baráky. Koukají na vás oprýskané cihly a vy si říkáte, jestli tady ještě před týdnem nějaký dům také nestál a teď, aby zaplácli díru, tu udělali hospodu. Vypadá to, jako kdyby posbírali každou židli na jiném smetišti (což nebude zřejmě daleko od pravdy), ale právě ta různorodost dělá místo osobním. Není to unylé a sterilní jako všechny obrandované hospody. Co je na tom nejkrásnější, jsou barevné žárovky zavěšené úplně všude. Úplně.

Minimálně jeden český pivovar najdete v každé hospodě. Úplně každé. Je tu dokonce i hospoda Bohumila Hrabala a bistro Jaromír 68.


Párty

Turisticky nejvyhledávanější klub je rozhodně Szimpla Kert. Na vstup se stojí fronty, ale za vidění to doopravdy stojí. Stejně si tam většinou nesednete, takže si to projdete jako zoologickou, pozorujíc konverzující lidi v malých pokojíčcích, kterých je Szimpla plná, a zas půjdete ven. Ale doopravdy tam jděte. Je to taková více přírodní a rozmanitější verze pražského Cross clubu v Holešovicích.


Památky

Vyšlápněte si kopec Gellért, najdete tam maďarskou sochu svobody. Pokud půjdete nahoru cestou od lázní Gellért, potkáte i spoustu malých vyhlídek, kde si řeknete, že romantičtější místo na žádost o ruku snad neexistuje. Hned vedle je kopec s rybářskou baštou a Maďarskou národní galerií. Na ten se můžete nechat vyvézt lanovkou, která je ale zbytečně drahá a vůbec nebudete mít radost z výhledu, když si kopec vyšlápnete po svých.

Jestliže se rozhodnete navštívit lázně Széchenyi, přejděte silnici a projděte se v parku kolem hradu Vajdahunyad. Romantické jezírko, které hrad obklopuje, vám učaruje a budete si připadat jako v pohádce.


Tipy do kapsy nakonec:

„Egészségedre!“ (egesšégedre) je „Na zdraví!“ – opatrně ale s výslovností, pokud to zmotáte, řeknete něco jako „Na můj holý zadek.“

Jestliže jste zmatení z maďarské měny, kterou je forint, nezoufejte. Až budete kdekoliv platit, posuňte desetinnou čárku o místo doleva a kousek odečtěte. Přepočet je hotov. Příklad: 2999 HUF je cca 280 CZK.


Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články