Den mrtvých neboli mexické Dušičky: Oslava smrti v ulicích, plná radosti a veselí

Pomalované obličeje s umrlčími zuby jsou v Mexiku velmi oblíbené.
Zdroj: Max Pixel
Symbolem mexického Dne mrtvých se stala smrtky „Catrina“, kterou proslavil známý mexický muralista Diego Rivera ve svém díle Sen nedělního odpoledne v Alameda Central. Zde vidíme detail malby.„Catrina“ - nazvaná podle kresby známého mexického malíře a karikaturisty Josého Guadalupe Posady - La Calavera Catrina (Elegantní lebka).Bohatě zdobené malé lebky.Pomalované obličeje jsou v Mexiku na tento svátek populární.+ 3 fotky+ 4 fotky

„Día de Muertos.“ Tak zní originální název mexického svátku, který může připomínat naše Dušičky. I na americkém kontinentu vzpomínají na své blízké a oslavují v tento den jejich památku. Místo kladení věnců na hrob a zapalování svíček však Mexičané vyrazí do ulic a smrt svých blízkých bujaře slaví. V roce 1993 UNESCO prohlásilo mexický Den mrtvých „nehmotným dědictvím lidstva“.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 28. 10. 2018 11:57

Svátek trvá dva dny (1. a 2. listopadu) a může připomínat průvod masek. Karnevalové kostýmy mají většinou podobu smrtky nebo čerta. Mexičané nad svými zesnulými netruchlí, naopak věří, že veselím a vysmíváním se smrti ji svým způsobem zaženou. Je to jiné vnímání života, resp. smrti. Jistá snaha zbavit se strachu z odchodu na věčný odpočinek.

Místo svíčky s sebou na hřbitov rodiny nosí mp3 přehrávače a repráky, ze kterých pouštějí zemřelým jejich oblíbené hitovky. Pokud tomu okolnosti nenahrávají a rodina nemá čas se hromadně u hrobu sejít, vytvoří si doma malý oltář s fotkami zesnulých. Ty se objevují nejen „u rodinného krbu“, ale v tuto dobu zdobí i výkladní skříně obchodů, chodníky a restaurace. Na obrázcích se pak neobjevují jen osoby blízké, ale i populární zpěváci, politikové nebo herci.




V samotném průvodu jsou velmi oblíbenou volbou převleky zemřelých novomanželů. Mrtvého ženicha s nevěstou potkáte téměř na každém rohu. Ženy se nazývají Dámami smrti, muži jsou pak Pánové podsvětí. Pomalované obličeje s umrlčími zuby jsou u Mexičanů také velmi populární.


Ke tradici patří samozřejmě i jídlo. V Mexiku je to tzv. „Pan de Muerto“ neboli „chléb mrtvého“. Tento speciální pokrm je pocukrovaný chléb s ruličkami těsta připomínajících kosti. Součástí jsou i malé cukrové lebky (calaveritas).


Na ukázky oslav mexického svátku můžete zajít např. do pražské Stromovky, Valdštejnské lodžie nebo do Jičína.


Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články