Do Paříže za neopakovatelnou atmosférou. Město zamilovaných vás pohltí

Paříž si nesmíte nechat ujít.
Zdroj: Pixabay

Paříž je město snů a neměl by ho vynechat žádný zamilovaný pár. Okouzlí vás nejen historickými památkami, ale i typickou atmosférou Francie. Vsadíme se, že už od rána si budete chtít jít dát croissant... Přinášíme vám tipy na to, co nikdy nevynechat.

Veronika Hándlová
Veronika Hándlová 14. 04. 2018 19:17

Je lepší vyrazit na dovolenou s cestovní kanceláří, nebo na vlastní pěst?

Jak pro koho. Výhodou takzvaných „baťůžkářů“ bývá fakt, že si své cesty koordinují čistě sami a nepodléhají žádnému programu, podle kterého se řídí cestovní kancelář. Cesta také bývá většinou mnohem levnější a dobrodružnější než s nalajnovanou cestovkou. Zemi poznají z úplně jiného pohledu, setkají se s „domorodci“ a jsou nuceni s nimi mluvit, což pro někoho, kdo neovládá jazyky, může být problém.

Cestování s cestovkou, ať už k moři nebo na poznávačku, je pohodlnější. Vše za vás zajistí a vy už se jen vezete a posloucháte odborný výklad, který byste v pozici baťůžkáře museli lovit v cestovních průvodcích. Pro cestovatele, kteří neumějí jazyk a nechtějí si lámat hlavu, kde večer složí hlavu a co budou jíst, je to asi nejlepší volba. Obzvlášť když se např. Francouzům vůbec nechce mluvit anglicky.

Vítězný oblouk

Druhá největší dominanta Paříže hned po Eiffelově věži. Stojí na malém náměstí, z nějž paprskovitě vybíhá dvanáct širokých bulvárů. Vystavit jej nechal Napoleon Bonaparte po velké bitvě u Slavkova, kde se projevil jako naprosto geniální velitel a generál. On a jeho armáda porazili obrovskou přesilu armád Ruska a Rakouska. Dokončení monumentu se však Napoleon nedožil. Z oblouku je nádherný výhled na celou Paříž, který si nesmíte nechat ujít.

Navštivte bohémský Montmartre

Montmartre je takzvaná ulička umělců a v dřívějších dobách byla hnízdem prokletých básníků a intelektuálů, holdujících absintu a drogám. V ulici se nachází plno kabaretů a tančíren, kterým vévodí slavný Moulin Rouge. Jestliže nejste fanoušky nočních klubů a hledáte spíše klid, rozhodně se vydejte do slavné baziliky Sacre Coeur, která leží na nejvyšším pařížském bodě. Dostat se k ní můžete lanovkou, nebo vyšplhat po svých.

Za Monou Lisou do Louvru

Nemusíte být přehnaní milovníci umění k tomu, aby vás tato největší evropská galerie uchvátila. Připravte se na obrovské fronty, které vás budou u hlavní skleněné pyramidy čekat. Do Louvru se ale můžete dostat i jinudy než hlavní pyramidou. Stačí si zakoupit mapku a ostatní vchody najít. Louvre skrývá obrovské množství originálních obrazů. Mezi těmi nejslavnějšími je obraz Leonarda da Vinciho, jeho slavná Mona Lisa, která je přísně střežena.

Eiffelova věž

Na Eiffelovu vež je v Paříži doslova povinnost jít. Monumentální stavba byla postavena v roce 1889 a v prvních svých letech ji Francouzi spíše nenáviděli. Nenáviděl ji dokonce i její tvůrce Gustave Eiffel, který na ní trávil většinu času. Prý proto, že to bylo jediné místo ve městě, odkud nebyla vidět.

Eiffelova věž má tři výtahy a jedno schodiště vedoucí až do druhého patra. Můžete si tedy vybrat, jestli si pohodlně vyjedete, nebo si zasportujete a Eiffelku vyšlápnete po svých. Na úplném vrcholu věže se nachází dokonce i restaurace. Ale pozor. Je věčně zaplněna tou největší pařížskou smetánkou a na rezervaci čekáte i měsíce.

Versailles

Zámek ve Versailles proslul svou smutnou minulostí. Vystavit jej nechal francouzský král Ludvík XIV., čímž Francii dosti zadlužil. S obřím dluhem se Francie vyrovnávala tak moc těžko, že to o pár let spustilo Velkou francouzskou revoluci a mělo za následek popravu Ludvíkova vnuka Ludvíka XVI. Přes to všechno je Versailles monumentální zámek s nádhernou a rezlehlou zahradou plnou fontán. Versailles je město blízko Paříže, kam se dostanete vlakem. Kousek od zámku se nachází typické francouzské trhy, kde můžete nakoupit plno ryb, sýrů a dobrého vína.

Jak ušetřit za vstup do muzeí?

Většina muzeí (i Louvre) a památek v Paříži má vstupy zdarma vždy první neděli v měsíci. Studenti do 26 let ze zemí EU mohou do muzeí také zdarma.

Plavba lodí po Seině

Plavba lodí po Seině je velice romantická. Většina památek se nachází právě u řeky, takže je budete mít jako na dlani.

 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články