Dvorecký most: Praha bude mít novou, kubismem inspirovanou stavbu

Dvorecký most by mohl stát do šesti let.
Zdroj: youtube
Dvorecký most v Praze, který propojí Smíchov s Podolím.Most nemá žádné konstrukce nad mostovkou, nenásilně tedy zapadne do vltavského údolí.Vznikne tak rychlá dopravní smyčka ze Smíchova na Pankrác, což zajisté pomůže již tak přeplněnému a věčně ucpanému mostu Barrandovskému.Most bude sloužit městské hromadné dopravě a pěším, auta na něj smět nebudou.+ 2 fotky+ 3 fotky

Reakce na nedaleký kubismus v místní architektuře, tradice. To byly jen jedny z mnoha kladných argumentů proč právě návrh dvojice ateliérů Atelier 6 a Tubes na konci loňského roku zvítězil.

Redaktor
Redaktor 24. 01. 2019 19:14

Most, který se bude klenout přes řeku Vltavu ze zlíchovského na podolské nábřeží, ponese jméno Dvorecký. Vznikne tak rychlá dopravní smyčka ze Smíchova na Pankrác, což zajisté pomůže již tak přeplněnému a věčně ucpanému mostu Barrandovskému.

Dalším přínosem mostu bude, že se propojí obě cyklostezky, které vedou jak po břehu smíchovské náplavky, tak té branické. Umístění se plánuje u stanic Dvorce a Lihovar. Most bude sloužit městské hromadné dopravě a pěším, auta na něj s výjimkou záchranného integrovaného systému smět nebudou. Rada hlavního města si od mostu slibuje i úlevu od dopravy v centru.




Most nemá žádné konstrukce nad mostovkou, nenásilně tedy zapadne do vltavského údolí. Hrubý odhad nákladů je vyčíslen zhruba na jednu miliardu korun. Kdy se začne stavět zatím není jisté, nejdříve musí být zpracována podrobná projektová dokumentace.


Projekt zahrnuje i výstavbu nové tramvajové i autobusové zastávky Dvorecký most na smíchovské straně. V souvislosti s tím se počítá i se zástavbou bývalého nákladového nádraží Smíchov, kde má vzniknout zcela nová část města. Dlouhodobější odhady na dokončení stavby mostu jsou v horizontu šesti let.


Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články