Emigrace na míru: V těchto 9 zemích budete nejšťastnější, ať už hledáte klid nebo chcete ušetřit

Toužíte navázat nové přátelství? Na Novém Zélandu byste neměli mít problém.
Zdroj: Pixabay.com

Emigrace není u nás tak horkým tématem jako v některých jiných zemích. Neválčí se tady jako v Sýrii, nesužuje nás hladomor jako v Jižním Súdánu ani diktátorský režim severokorejského vůdce Kim Čong-Una. Ale ano, jinde může být lépe. Deník The Telegraph vybral 9 nejlepších zemí podle individuálních potřeb. Kde žijí nejšťastnější lidé? Kde budete v největším bezpečí? A kde je nejlevněji?

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 07. 11. 2017 12:57

Ta nejlepší: Rakousko

Pixabay.com

Nejlepší nejen proto, že ji máme doslova za humny. Agentura Mercer každoročně zveřejňuje seznam zemí s nejlepšími podmínkami pro život. Ty vyjadřuje takzvaným indexem Kvality života (Quality of Living). Rakousko (Vídeň) se na první příčce neumístilo jen letos, ale v posledních osmi letech. Tento průzkum hodnotí celou řadu aspektů, od úrovně ekonomiky či politického uspořádání po infrastrukturu, zdravotní péči a možnosti bydlení.

Server The Telegraph ale upozorňuje na podobný výzkum, v němž Rakousko přeskočila Austrálie (Melbourne). Což není vůbec na škodu – nabízí se nám tak dvě rozmanité varianty. Nechcete se vzdalovat příliš od domova? Jeďte pár kilometrů na jih. Chcete udělat za dosavadním životem tlustou čáru a začít někde docela jinde? Protinožci vám budou rozumět.

Ta nejlevnější: Indie

Prahnete-li po exotice, Indie uspokojí vaše potřeby ještě lépe než Austrálie. Co víc, nebudete v ní dřít nouzi s bídou – podle průzkumu agentury Numbeo je nejlevnější zemí na světě. Ten se zaměřuje na cenovou hladinu v různých oblastech, od jídla po dopravu. Za ubytování a menu v restauracích ale zaplatíte nejméně v sousedním Nepálu.

Ta nejpřátelštější: Nový Zéland

Pixabay.com

Jakmile nadšení z nízkých cen opadne, začnete hledat něco víc. Něco, co vás propojí s místními obyvateli a pomůže vám začlenit se do komunity. To může být v některých zemích větší problém než na Novém Zélandu.

Místní obyvatelé se blýskli při měření Legatum Prosperity Indexu, který zohledňuje sílu mezilidských vazeb, občanskou účast a podporu společenského družení v zemi. Pokud se tedy řadíte k tvorům vysoce společenským, Nový Zéland bude jistě lepší volbou než třeba „chladné“ Dánsko.

Ta nejprostornější: Grónsko

Maxpixel.freegreatpicture.com

Máte lidí po krk? Není vhodnějšího místa pro úkryt než Grónsko. Se svou hustotou zalidnění 0,028 obyvatel na kilometr čtvereční na blbce jen tak nenarazíte. Na královsky modré fjordy či majestátní kopce lemující pobřeží zase snadno.

Grónsko je ale rovněž nechvalně proslulé celoročními nízkými teplotami. Klepete-li se celou českou zimu, zkuste raději Mongolsko, které se umístilo na třetím místě v žebříčku nejřidčeji osídlených oblastí.

Ta nejbezpečnější: Finsko

Dave Grubb/Flickr.com

Potřebujete vypadnout ideálně hned? Zavítejte ještě před Vánocemi do Finska. Vánoce jsou svátky klidu a míru, kterého se vám zde dostane plnými doušky – Finsko je nejbezpečnější zemí světa podle World Economic Forum. A jednou z těch, kde prožijete pohádkové Vánoce.

Pokud jste snili o bílých svátcích za svitu polární záře a těch nejjasnějších hvězd, Finsko vám učaruje. Zahlídli jste soby a snad i červený čepec Santy Clause? Nezdálo se vám to. Majestátní přežvýkavci se tu vyskytují ve volné přírodě. 

Ta nejšťastnější: Kostarika

Pixabay.com

Tuzemští digitální nomádi obvykle s počátkem zimy odlétají na opačný konec světa. Z prostého důvodu – zahřejí se a budou produktivnější. Proč se neinspirovat?

V Kostarice se vám dostane nejen kreativní energie, ale na podzimní depky si tu ani nevzpomenete – tato země získala nejvyšší hodnocení, pokud jde o všudypřítomnou radost a optimismus obyvatel. Mexiko nebo Kolumbie také nejsou špatnou volbou.

Ta, v níž se nejsnáze dorozumíte: Kanada, USA a další

Pixabay.com

Tím, že emigrujete z České republiky, můžete jednu zemi s obtížnou mateřštinou vyškrtnout. Kam se ale uchýlit, abychom si dorozumívání co nejvíce ulehčili? Pochopitelně do anglicky mluvících zemí, jako je Kanada, USA nebo Austrálie.

Anglicky hovoří minimálně polovina obyvatel ve 45 zemích světa. Kromě zmíněných je to Barbados, Vanuatu nebo Singapur. Vše ale pochopitelně závisí na vaší jazykové vybavenosti. S bravurní ruštinou na Barbadosu nepochodíte.

Ta nejlesnatější: Surinam

David Evers/Commons.wikimedia.org

Můžete mít les hned za domem. Faktem ale je, že s 34procentní lesnatostí mírně zaostáváme za průměrem Evropské unie.

Kde se pořádně nadechnete? V Surinamu, malém ostrovnímu státu nedaleko Brazílie, kde lesy pokrývají 95 % území! Dechberoucí zelené plochy ale uvidíte i z letadla nad Skandinávií.

Severské země jsou vůbec fantastickou volbou pro imigraci, vezmeme-li v potaz, že se pravidelně umisťují na předních příčkách co do nejšťastnějších zemích Evropy.

Ta, kde panuje největší genderová rovnost: Island

Pxhere.com

Island je čím dál přitažlivější destinací nejen pro mladé lidi. Nachází tu okouzlující přírodní panoramata, stejně jako porozumění laskavých obyvatel. Nyní je bude Island táhnout ještě víc – díky nejvyššímu skóre v oblasti genderové rovnosti, za niž současná generace bojuje.

Zdroj: The Telegraph 

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články