Jak si užít dovolenou s puberťákem? Stačí dodržovat těchto 7 pravidel

Cestování s pubertálním potomkem může být zábavou.
Zdroj: Pixabay.com
Cestování s malými dětmi je v mnohém jednodušší.Děti mají jiný pohled na svět a upozorní vás na to, co byste jinak přehlédli.Zapojte je do plánování.Dejte jim každý den možnost, aby se připojili k internetu.+ 1 fotka+ 2 fotky

Rozhodli jste se pro společnou dovolenou s vašimi dospívajícími potomky? Nebude to nic jednoduchého. Dva nebo tři týdny budete muset vymýšlet natolik bláznivé věci, aby se alespoň na chvíli odtrhli od svých telefonů. Nebojte, to dáte!

Eva Jeřábková
Eva Jeřábková 10. 07. 2018 16:27

Znuděně a s otráveným výrazem se vaši potomci courají pár kroků za vámi, stěžují si na program a neustále se dožadují wifi. Dávají vám prostě najevo, že jste ti nejtrapnější rodiče na světě. Takhle přeci pohodové cestování nevypadá. Ale nevěšte hlavu. Leccos můžete zachránit, když víte, jak na ně!


Začít cestovat co nejdříve

Na dovolenou jedeme hlavně si odpočinout. S malými dětmi si můžete program snadno naplánovat podle sebe. Většinou si totiž nedovolí vám do toho zasahovat a případné protesty lehce smetete ze stolu. U těch starších nastává potíž ve chvíli, kdy se je snažíte dostat z jejich bublin komfortu.

Začněte proto se společným cestováním co nejdříve, dokud jsou tvární a nedokáží se bránit. Takto vytrénované děti se snadno dokáží přizpůsobit, komunikovat a nerozhodí je každá maličkost.

 

Jiný pohled na svět

Cestování s dospívajícími potomky může mít své výhody. Mladí lidé jsou chytří, mají přehled o spoustě věcí, zpravidla jsou velmi vnímaví, mají už pár životních zkušeností a rádi sdílejí své prožitky. Může být pro vás obohacující a zábavné sledovat svět jejich očima.

Zatímco vám půjde především o bezpečí vašeho potomka, on bude zkoumat všechny drobné detaily kolem, které byste jinak přehlédli. Jako kde mají největší zmrzlinu nebo kde se dají levně pořídit módní tenisky.


Zapojte je do plánování

Pokud vymyslí část programu, budou mít na co se těšit. Sestavte tedy společně plán na každý den vaší dovolené, v němž si každý z rodiny může demokraticky naplánovat, co by chtěl vidět nebo zažít. Nebojte se svěřit svým potomkům odpovědnost, ale nezapomeňte je předem upozornit na váš rozpočet.

Kompromis a komunikace

Bez kompromisů se neobejdete. Každý člen rodiny může mít jiné představy o trávení volného času. Děti budou chtít šnorchlovat, ale vy byste raději navštívila historické centrum města? Během dlouhé dovolené se dá stihnout obojí, ale je to hlavně o domluvě.


Dbejte na jejich biorytmus

Puberťáci jsou od přírody noční sovy, které si rády přispí. Nebuďte je tedy příliš brzy. Ospalí dospívající jedinci nebývají nejlepšími společníky na výlety. Nechte je v klidu dospat a mezitím třeba vyrazte s partnerem na snídani.

 

Nebraňte jim v připojení

Několik týdnů bez možnosti připojení k internetu? Noční můra dnešních dospívajících. Nebraňte jim v kontaktu s jejich kamarády a domluvte se s nimi na určité rozumné době, kterou budou moct každý den strávit na telefonu.

 

Technologie mají pod palcem

Využijte toho, že se v moderních technologiích tak dobře vyznají a svěřte jim důležité úkoly. Motivujte je, aby vyhledali, co je konkrétně zajímá. Mohou zjistit otevírací dobu památek, jízdní řád místního autobusu nebo vyhledat zajímavé památky v okolí, které nesmíte minout.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články