Jedete do Asie? Počítejte s těmito 26 bizarními jevy, vzkazuje digitální kočovnice

Vpravo že je žena? Nebyli bychom si tak jisti...
Zdroj: Andrea Vránová

Bizarnosti pro nás, denní chléb pro domorodce. Asie je jiný svět. Natolik jiný, že na internetu dokonce vznikla komunita „Only in Asia“ (volně přeloženo jako „to se může stát jen v Asii“), kam Evropané i Američané přidávají snímky či videa ze svých cest po Asii. Většinou takové, na nichž je více než patrný rozdíl pokroku mezi západem a východem. A který může z našeho pohledu působit komicky. Svou troškou do mlýna nyní přispívá i šéfredaktorka Andrea Vránová, která v Asii strávila čtyři měsíce formou digitálního nomádství.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 14. 07. 2017 16:30

1. Celá rodina na jediné motorce. V Indii, Thajsku i na Bali úplně běžný jev. Za řídítky sedí taťka, za ním starší dcera a manželka a mezi nimi dva prckové. Nezřídka ještě starší členové rodiny drží v ruce psa.

2. Ladyboyové. Muži v ženském těle? Jen toho muže byste za tzv. ladyboyi nehledali. V převlečení a s dokonalým make-upem vypadají jako nádherné ženy.

Andrea Vránová

3. Turecké záchody. V Asii mají staletou tradici. A pokud si nedovedete představit vyprazdňování jinak než vsedě na keramickém záchodě, zažijete v Asii krušné časy. Pro ty, kdo netuší, jak turecký záchod vypadá nebo funguje: jde v podstatě o díru v zemi, ke které se přistupuje obkročmo v podřepu. Splachovadlo je nestandardním vylepšovákem.

4. Trpasličí záchody. Málem jsem vyprskla smíchy, když jsem uviděla toaletu v jedné z restaurací v balijském Ubudu. V podstatě to byla klasická záchodová místa s WC sedátkem evropského střihu... vysoká jako nočník.

5. Domorodci na motorce s nákladem, který by se jen tak tak vešel do kufru auta. „Počkat, jaktože ten skútr řídí koule plastu?“ pomyslela jsem si, když jsem se dostala těsně za něj. Řidič nebyl za hradbou plastových kyblíčků, lopatek a mističek vůbec vidět. Na motorce Asiati převáží i celé stánky.

6. Slazení. S jednou věcí domorodci nešetří: s cukrem. Po objednání ledové kávy u stánku vám do kelímku nejprve nasypou led, přelijí ho kondenzovaným mlékem a horkou, řádně oslazenou kávou a zakápnou znovu kondenzovaným mlékem. Vykašlete se na kalorie. Lepší ledovou kávu byste stěží pohledali!

Andrea Vránová

7. Péřovka ve 30 °C. Přísahám, že nešlo o opilecký blud. Toho muže jsem předjížděla kolem poledne v balijské oblasti Canggu. Na nohou měl džíny a plné boty. Za šálu neručím. Nejen asijští motorkáři nosí dlouhé nohavice a rukávy.

8. Splachování „naběračkou“. K záchodům poblíž thajských pláží je nezřídka přistavěn sud s vodou a vědýrkem plujícím po hladině. Připomíná cedník bez děr. Po vykonání potřeby jím spláchnete obsah záchodové mísy a vrátíte ho do sudu. Jako za starých časů!

9. Psi na skútrech. Sedí muž na motorce a za ním pes. Nesedí, stojí. Jen tak, bez jištění, všemi čtyřmi tlapkami na úzkém sedadle. Tohle zkrátka zažijete pouze v Asii.

10. Modlitebna na WC. Na letišti v malajsijském městě Kuala Lumpur narazíte hned vedle vstupu na toaletu vchod do modlitebny. Dveře se nijak neliší kromě malé cedule, na níž je místo „WC“ vybrazen symbol mešity.

Andrea Vránová

11. Vhazování použitého toaletního papíru do koše. Poslední záchodové téma, slibujeme. V Asii se běžně vhazuje použitý toaletní papír do koše. Ano, jakkoliv použitý. Největší záhadou pro mě dosud zůstává, že to ani jednou v kabince nepáchlo.

Jinak nikomu nedoporučuju papír splachovat. Ač se praxe papíru a koše může zdát nechutná, mnohem větší peklo zažijete při ucpání záchodu. To je mimořádně snadné – asijské odpadní trubky disponují šíří na míru tělesnému odpadu.

12. Ještěrky spolubydlící. Lezou po fasádách i stěnách pokojů, prostě všude! A nechytnete je – jsou plašší než Ginny Weasleyová. Po nějakém čase si však na ně zvyknete. Neublíží vám a vězte, že se vás bojí mnohonásobně víc než vy jich.

12. „Mobilování“ za jízdy na motorce. V jedné ruce mobil, v druhé cigaretu, mužík v uniformě široko daleko nikde. Jezdit s rukama na řídítkách je v Asii zřejmě out.

13. Studená voda v hostelu. Cestujete-li nízkonákladově, nemáte nikdy záruku teplé vody. To je smutný fakt, pokud jste zvyklí na ranní sprchu. Po celodenním pařáku přijde studená voda i vhod.

14. Trhy. Nejbizarnější jsou ty masové. Přes hromady syrového masa prodejce skoro nevidí. Maso se peče na sluníčku a zastiňují ho oblaka much. Ještě rádi zvážíte vegetariánství, až tohle barbarské plýtvání životy uvidíte.

Andrea Vránová

15. Bohatý sprchový proud? Nechte si zajít chuť. Tedy pokud si nemůžete připlatit. A teď si představte, že je onen „čůrek“ (viz výše) studený. Teprve v Asii ženy docení skutečnou hodnotu suchého šamponu.

16. Vykašlávání hlenů, co slyší i sousední čtvrť. Smrkání se považuje ve většině asijským zemí za odporné. Místo toho domorodci hleny vykašlávají. Řečeno eufemisticky. Z našich zkušeností je trefnější spíš ustálené spojení „tahat hlen až z paty“. Na místě přitom nezáleží. Jedna Číňanka měla problém se zahleněním na nejpopulárnějších balijských rýžových terasách. Ozvěna to byla mocná.

17. Z dvouproudé silnice pětiproudá. Že na motorce projedete dopravní zácpu, patří k nejoblíbenějším funkcím tohoto vozidla. V Asii ji čerpají na maximum – prosmýkají se kolonami aut a využívají chodníky či děravé krajnice. Snadno se pak stane, že z dvouproudé silnice je najednou pětiproudá. Anarchisté by zatleskali. 

Andrea Vránová

18. Hygienický standard při vaření. Hygiena? Co to je? Řada místních tomuto slovu nerozumí. Kolem pánviček jsme viděli proklouznout švába i krysu. V oblíbené kryté tržnici zase nad hlavami kroužili ptáci. Když ale zavřete všechny oči, dostanete…

19. Prvotřídní jídlo za hubičku. Jen dvě kola, pracovní deska a vařič. Tak vypadala většina stánků, u nichž jsme degustovali thajské speciality. A byly to ty nejlepší. Tak per-fekt-ně dochucené vývary, smažené nudle nebo rýži jsme v životě nejedli!

20. Úsměvy věnované jen tak. Ať už v Thajsku (trochu falešné) nebo na Bali (ty opravdové), tohle je pro Čecha hodně velká bizarnost…

Andrea Vránová

21. K medúzám jako my k mravencům. Leze po noze? Prostě mravence smetete. Omotá se žahavá medúza kolem nohy? Čapnu a odhodím! Co je pro Thajce denní chléb, je pro Evropana paralyzátor svěračů.

22. Místo nosu smartphone. Pokud máte pocit, že tady zíráme do telefonů nezdravě často, projeďte se MHD Bangkoku. „Dotykáč“ tu mají na nose připlácnutý ale úplně všichni.

23. Thajský nový rok. Neboli Slavnost vody, jak Thajci přelomu roku přezdívají. To se skupinky mladých lidí postaví k silnicím a polévají kolemjdoucí a řidiče na motorkách vodou. Ale hlavně – je to party. Součástí výzbroje musí být kromě vodních pistolí, kýblů a hadic největší reprobedna v domě.

Andrea Vránová

24. Nebojí se na věci sahat rukama. Ať už na zmíněné medúzy, nebo na zvířecí výkaly. Sloní hromádku (a že je pořádná!) odklidí z cesty podobně jako my tu psí. Jen nám po tom zbydou čisté ruce...

25. Úsměvy a přikyvování, aniž by měli tušení, co říkáte. Všechno odkývají a opatří širokým úsměvem. Nečilte se, že vám na stole přistane jiný pokrm, než který jste si objednali. Jen příště jejich úsměvu tolik nevěřte.

26. Krávy na silnicích. Přeběhla vám kráva přes silnici? Nespěchejte na psychiatrii. S vámi je všechno v pořádku

Andrea Vránová

Autorka článku: Andrea Vránová

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články