Jste těhotná a chtěla byste ještě před porodem zvládnout letecky dovolenou u moře? Pak se musíte připravit na určitá omezení

Dovolená u moře vás zrelaxuje, sílu budete potřebovat.
Zdroj: Pixabay
Příští dovolenou už vás bude o jednoho víc.Užijte si poslední volné chvíle ve dvou.Dovolená u moře vás zrelaxuje, sílu budete potřebovat.Létání letadlem v těhotenství má svá drobná úskalí.+ 1 fotka+ 2 fotky

Máte před sebou několik měsíců, než přijde očekávané miminko na svět, a vy byste si chtěla ještě nějaký čas užít sama, v klidu a pohodě s partnerem? Uvažujete o letecké dovolené? Pak se seznamte s pravidly, která se na létání v těhotenství vztahují.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 11. 09. 2018 21:31

Pokud je vaše těhotenství kratší než 28 týdnů, pak můžete v podstatě — pokud se cítíte dobře a váš gynekolog vám to dovolí — létat bez omezení. Gynekologové s tím většinou mívají problém jen v prvním trimestru a těsně před porodem.

Samozřejmě není vhodné cestovat do takové exotické země, kam je potřeba nechat se předem očkovat. Těhotná žena by neměla přijímat žádné cizorodé látky včetně alkoholu, léků, očkovacích vakcín a nikotinu.

 Od 28. do 36. týdne těhotenství potřebuje lékařské potvrzení, že je schopna absolvovat cestu letadlem. Potvrzení nesmí být starší než sedm dnů. V případě vícečetného těhotenství je tato hranice navíc posunuta, většinou k 28. týdnu. Nejlépe budete létání snášet ve druhém trimestru a tehdy to je pro vás i plod také nejbezpečnější.

Po 36. týdnu by již těhotná žena neměla cestovat letadlem vůbec. Letecká společnost se však v těchto případech musí plně spolehnout na to, že těhotná žena zodpovědně uvádí pravdivé informace o délce svého těhotenství.

Obecně se létání v požehnaném stavu považuje za bezpečné a nic by vám ani plodu nemělo hrozit. Zvážit byste ale měli délku letu. V těhotenství je totiž vyšší sklon k tvorbě krevních sraženin a riziko jejich vzniku při delším sezení, jak tomu v letadle bývá, stoupá.

Své těhotenství předem nikam hlásit nemusíte, ale je to lepší. Vyhnete se pak šoku, kdyby vás náhodou některá z leteckých společností nevzala na palubu. Proto si raději do letecké společnosti včas zavolejte a informujte se, do kolikátého týdne těhotenství vás přepraví a musíte-li mít lékařské potvrzení.

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Související články

Další články