Kam se vypravit na masopust? Našli jsme pro vás 5 nejzajímavějších z celé republiky

Masopustní průvod maškar lidově zvaný "vostatky" v obci Vortová na Hlinecku.
Zdroj: archiv MPV, autor fotografií Ilona Vojancová a Hynek Vojanec
Na Hlinecku se maškary zachovaly v podobě ze začátku minulého století.Za "turky" chodí jen mladí a svobodní mládenci.Celá maškara se dělí na maškaru "červenou" a "černou", tu červenou maškaru tvoří dva červení a dva modří "turci", "laufr", také nazývaný "strakatý", "žena " a "kobyly".Masopustní průvod maškar lidově zvaný "vostatky" v obci Vortová na Hlinecku.+ 5 fotek+ 6 fotek

Masopusty jsou v plném proudu. Někde sice už proběhly, ty nejlepší a nejznámější se teprve budou konat. A vy byste měli být při tom. Vypravte se na některý z tradičních maškarních průvodů a užijte si zábavu, tanec, čerstvé zabijačkové pochoutky a voňavé čerstvě smažené koblížky.

Lenka Chvostová
Lenka Chvostová 16. 02. 2019 08:00

Masopust v Roztokách a Úněticích

KDY: 16. 2. 2019 12:00 - 23:00 hod.

KDE: průvody z Roztok, Únětic a Suchdola se spolu setkají na Holém vrchu

Roztocký masopust, který vznikl jako drobný lokální počin malé skupiny lidí, za dvaadvacet let konání vyrostl do jedinečné živoucí akce, na kterou se sjíždějí lidé z celé republiky. Svým tradičním a bohatým pojetím jsou tyto slavnosti největší kulturní událostí roku, každoročně je navštíví několik tisíc účastníků. Průvod plný originálních masek putuje z roztockého zámku, kde slavnost každoročně začíná, přes město Roztoky, úvoz, louky a pole na Holý vrch, kde se setkává s průvodem z Únětic a Suchdola, společně pak všichni tančí a odcházejí za masopustní zábavou, aby svou cestu zakončili v pravém a nefalšovaném vyhřívaném šapitó. V čele průvodu jede každoročně nově korunovaná Královna masopustu. Její vůz táhne podivné zvíře Klibna, cosi mezi kobylou, žirafou a hliníkovým žebříkem. Nechybí ani medvěd s medvědářem, Smrtka s Půstem, Bakchus, vometačky, opice, snivý Modrý jelen s Laní, Dopravní četa, Caprda, Sedm smrtí, lední medvědice, kohout a jeho družina, husaři a další.

Vstupné: Platí se jen vstup do šapitó, které bude stát u autobusové zastávky Roztoky, rozcestí Žalov. Lístek stojí v předprodeji 250 Kč, na místě pak 280 Kč. Děti do 15 let mají vstup zdarma.

Staročeský masopust Hamry

KDY: 16. 2. 2019 7:30 – 16:30 hod.

KDE: Obec Hamry

Hamry u Hlinska patří k obcím, kde se ještě udržel zvyk staročeských maškar, které se konají jednou v roce na závěr církevního období, kdy se odděluje čas zvaný masopůst. V žádném případě se nejedná o moderní masopustní obchůzku, ale obchůzku v takřka nezměněné podobě od jeho vzniku před více než 100 lety. Průvodu se účastní tradičně 21 masek, za které se převlékají výhradně muži. Jsou vedeni laufrem, ženou, za nimi kobyly, rasové, židi, kominíci a slamění. V současné době se konají obchůzky v tradičním duchu jak při jejich vzniku, od roku 2010 vzhledem ke své doložené tradici pod hlavičkou nemateriálního kulturního dědictví lidstva UNESCO. Obchůzky se konají spontánně po několik generací v téměř nezměněné podobě a masopustní masky mají tradiční podobu. V průvodu jen výjimečně potkáte ženy a děti, do kostýmů se většinou převlékají muži. Za doprovodu dechovky vesnicí prochází obvyklá sestava: laufr, ženuška, kobyla s rasem, židi a turci, slamění a kominíci. A když vyprší čas maškar, nastává krátký odpočinek a večerní zábava v místním hostinci.

Vstupné: Na akci je vstup zdarma.

Krumlovský masopust

KDY: 2. 3. 2019 19:00 – 5. 3. 2019 18:00 hod.

KDE: Český Krumlov (program se bude odehrávat na více místech)

V sobotu a neděli se můžete těšit na tvoření masopustních masek v Klášterech a také na masopustní trh, doplněný o tradiční pochutiny a hudbu, která neodmyslitelně patřila k jarmarkům. Součástí jarmarku bude v rámci řemeslné soboty i otevření mnoha řemeslných dílen. Historický pivovar Český Krumlov pro vás na sobotní odpoledne v pivovarské restauraci připravil masopustní veselici. Základní umělecká škola Český Krumlov ve spolupráci se SUPŠ sv. Anežky České, muzikanty, výtvarníky a občany města pořádá již třináctý ročník „Masopustního průvodu masek“. Letošní průvod vyjde ze ZUŠ v Kostelní ulici v úterý 5. března 2019 v 16:00 hodin a již tradičně ho zahájí požehnáním českokrumlovský prelát, Mgr. Václav Pícha, JC.D. Za veselého vyhrávání muziky se budou účastníci v maskách představovat na mnoha zastaveních v centru města různorodým programem a koledováním, odměnou jim za to bude pohoštění ve formě koblih, koláčků a dalších dobrot. Průvod projde z Kostelní ulice historickým centrem na Tramín (Klášterní zahrada) a zpět.

Vstupné: Na akci je vstup zdarma.

Masopust v ZOO Děčín

KDY: 2. 3. 2019 14:00 hod.

KDE: Zoologická zahrada Děčín, Žižkova 1286/15, Děčín

Veselá muzika, tanečky, připomínka masopustních tradic, dobroty a soutěže. Tak to je jen hrubý nástin toho, co vás čeká v děčínské zoologické zahradě. Nebude chybět ani oblíbený masopustní průvod masek městem. Program masopustního veselí začne jako již tradičně v areálu zoo ve 14 hodin. V první řadě se zde budou moci blýsknout ti, kteří se nebojí postavit k plotně a umějí připravit ty nejlahodnější koblihy. Připravena je totiž tradiční soutěž O nejchutnější masopustní koblihu. Po soutěžích bude následovat nejoblíbenější součástí celé akce – masopustní průvod městem. Ten vyrazí ze zoo přibližně ve čtvrt na čtyři. Cílem letošního průvodu bude Křížová ulice, kde proběhne tzv. soud s medvědem. Tam by měl průvod dorazit před pátou hodinou odpolední. Po cestě nebudou chybět zajímavá zastavení. Někde si zatancujete, někde zazpíváte, jinde ochutnáte něco dobrého nebo ztropíte nějakou taškařici. Do průvodu se s vámi vydá nejen folklorní soubor Jirkovák, ale také flašinetář, harmonikář nebo vozembouchář.

Vstupné: dospělí 70 Kč, děti (3 - 15 let) 40 Kč

Fašank Strání

KDY: 1. – 5. 3. 2019 10:00 – 17:00 hod.

KDE: obec Strání, Na Kopci 321

Od roku 1987 pořádá obec Strání na Uherskobrodsku Festival masopustních tradic Fašank. Každoročně je připravován nový ročník tohoto festivalu, na němž vždy účinkují domácí folklorní soubory a skupiny fašančárů od nejútlejších ročníků, hosté zastupující folklorní soubory České republiky i hosté zahraniční. Masopust začíná již v pátek a končí v úterý o půlnoci, kdy se pochovává basa, aby na Popeleční středu mohl řádně začít půst před velikonočními svátky. Uvidíte více než stovku účinkujících v krojích v čele s magickým slaměňákem, prastarý mečový tanec fašankářů, uslyšíte množství lidových písní a ochutnáte spoustu dobrot.

Vstupné: Na akci je vstup zdarma.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články