Kinetóza – nepříjemný problém dětí i dospělých aneb když se dělá v autě špatně

Kinetóza – nepříjemný problém dětí i dospělých aneb když se dělá v autě špatně
Nevolnost při cestování, tzv. letadlová či mořská nemoc neboli kinetóza postihuje asi 5 % cestovatelů při přepravě dopravními prostředkyKromě nevolnosti, nucení na zvracení, zvracení se může objevit i závrať, vyčerpanost, bledost, nadměrná tvorba slin, studený pot a ospalost.Nejčastěji se objevuje u dětí ve věku 2 – 12 let, u žen v období menstruace či těhotenství a u osob trpících migrénami.na nevolnost může pomoci například kinedril+ 1 fotka

Nevolnost při cestování, tzv. letadlová či mořská nemoc neboli kinetóza postihuje asi 5 % cestovatelů při přepravě dopravními prostředky (loď, letadlo, auto, autobus). Kromě nevolnosti, nucení na zvracení, zvracení se může objevit i závrať, vyčerpanost, bledost, nadměrná tvorba slin, studený pot a ospalost. Nejčastěji se objevuje u dětí ve věku 2-12 let, u žen v období menstruace či těhotenství a u osob trpících migrénami. Kojence, mladší batolata a osoby vyššího věku nepostihuje. Při déletrvajících turbulencích letadla nebo při plavbě na rozbouřeném moři mívá kinetózu většina pasažérů.

Redaktor
Redaktor 30. 06. 2018 09:43

Kinetózám lze předejít i dodržováním obecných pravidel. Mezi ně patří: 

• před cestou se najíst, nikoli však příliš, 

• necestovat nevyspalý, 

• sedět blízko tzv. těžiště dopravního prostředku (v autě a autobuse vpředu, uprostřed lodi, v přední části kabiny letadla), 

• snažit se splynout s pohyby dopravního prostředku,

• sedět s mírně zakloněnou hlavou se zavřenýma očima,

• nečíst, nedívat se na video, pohled fixovat na vzdálený předmět, který se nepohybuje,

• před cestou užít léky potlačující zvracení a závrať. 

Prevence a léčba kinetóz

K prevenci lze podat přípravky potlačující zvracení a závrať, které se liší dobou a nástupem účinku. Lék obsahující moxastin s kofeinem (Kinedryl) se podává 1 hodinu před začátkem cesty. Pokud cesta trvá déle, opakuje se podání léku každé 2-3 hodiny. Dále je možno použít žvýkačky Travel-gum 20 obsahující látku dimenhydrinát, které jsou určeny pro dospělé a děti od 15 let. Žvýkačka se žvýká asi 15–30 minut před začátkem cesty přibližně 10 minut a potom se vyplivne. 

Jsou doporučovány i přípravky s výtažky z kořene zázvoru. Mezi ně patří doplněk stravy ve formě cucavých tablet s mandarinkovou příchutí, které se vyrábějí pod názvem „Autíčka pro pohodové cestování“ a jsou určeny pro děti od 3 let. Podávají se 30–60 minut před cestou. Při déletrvající cestě je možné podat další tabletu.

K dispozici je i homeopatický léčivý přípravek Cocculine, který je však nutno užít již den před plánovanou cestou a v den cesty. Je určen pro děti i dospělé bez omezení.

Pokud klient trpí často nevolností a zvracením, může mu lékař předepsat lék vázaný na lékařský předpis ke zvládnutí těchto obtíží. Většinou si ale klient vystačí s volně prodejnými léčivými přípravky či doplňky stravy.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články