Mexiko buduje první udržitelné turistické město na světě. Zrecykluje 100 % odpadu a vody

Vítejte v Amaitlánu, „Zemi odpočinku“ se stoprocentním respektem k přírodě.
Zdroj: Amaitlangardencity.com
Mexiko buduje první udržitelné turistické město na světě. Zrecykluje 100 % odpadu a vodyMexiko buduje první udržitelné turistické město na světě. Zrecykluje 100 % odpadu a vodyMexiko buduje první udržitelné turistické město na světě. Zrecykluje 100 % odpadu a vodyMexiko buduje první udržitelné turistické město na světě. Zrecykluje 100 % odpadu a vody+ 5 fotek+ 6 fotek

Kelímek od jogurtu po snídani, take-away krabička po obědě, plastové kelímky a sáčky od chipsů na party a několik jednorázových plastových brček, igelitových sáčků, plastových lahví i posmrkaných kapesníků k tomu. A to jsme s výčtem vyprodukovaného odpadu na člověka za den ještě šetřili. Ročně lidstvo zahrne planetu zhruba 1,3 miliardami odpadu. A tenhle mužík to chce změnit.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 03. 07. 2017 16:56

Architekt a plánovač měst Jaime Lerner začal s pomocí týmu kolem sebe budovat zelené město. Ale nikoliv „jen“ prorostlé stromy nebo s důmyslně rozestvěnými kontejnery na tříděný odpad.

Tohle město zrecykluje 100 % odpadu a vody.

Jméno Amaitlán („Země odpočinku“) tedy rozhodně není projev megalomanství. Staví se v oblasti Isla de la Piedra (Stone Island) v Mexiku na břehu Pacifiku. Podle Lernera se má stát „prvním udržitelným turistickým městem na světě“.

Myšlenka a vybudování zeleného města se zrodila z architektova přesvědčení, že lze dosáhnout rovnováhy mezi životním prostředním, pokrokem společnosti a kvalitou života. Má za sebou důvěru OSN, která jej označila za „největšího urbanistu, které lidstvo kdy spatřilo“.

Amaitlangardencity.com

Amaitlán poskytne ničím nerušený komfort návštěvníkům, aniž by ohrožoval panenskost přírody. Rezidenční oblasti města, hotely, rekreační zóny, parky, školy a nemocnice překročí rozlohu 2 000 hektarů a uvolní více než 370 000 pracovních míst. Ekologizaci se nevyhne ani doprava.

Neposkvrněná příroda, odpočinek a klid – pro ně utíkáme do exotických zemí nejčastěji. Pro Amatilán je matka příroda nejuctívanější entitou i pomyslnými plícemi. Podle serveru Konbini má pokrývat 70 % města. Návštěvník tu bude moct obdivovat krásy 18kilometrové pláže nebo 14kilometrové vnitřní laguny.

Bez přírody si lidstvo nedokáže představit život. Přitom svými každodenními spotřebitelskými rozhodnutími přispívá k jejímu zahubení. Amaitlán chce na tento problém upozornit. A ukázat lidem, že plnohodnotný život lze prožít i bez hromadění odpadu. Inspirujte se.

Podívejte se na aktuální podobu „nejzelenější“ turistické destinace v galerii:

Zdroj: Konbini

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články