Může cestování pozitivně ovlivnit naše myšlení? Vědci vám odpoví

Pokud se chcete těšit dobrému duševnímu i tělesnému zdraví, zabalte si batoh a vyrazte do přírody.
Zdroj: Pixabay.com

Nadšeně poznáváte nové země, rádi se procházíte krásnou krajinou? Tak vás jistě bude zajímat, jaký vliv to má na váš mozek a vaši pracovní kreativitu.

Eva Jeřábková
Eva Jeřábková 20. 07. 2018 11:52

Podle nejnovějších výzkumů vědci dospěli k závěru, že cestování působí na náš mozek mnohem blahodárněji, než jsme si dokázali vůbec představit.

Důvod je zcela prostý. Výpravy do vzdálených, divokých a v ideálním případě i neosídlených končin nás nejen obohacují o nové dojmy, ale také nám pomáhají alespoň na chvíli přestat myslet. A právě „vypnutí mozku“ je podle odborníků nejlepší lék na špatnou náladu.

To nejzajímavější teprve přichází. Jistá studie vědců z Národní akademie věd USA ukázala, že lidé, kteří se procházejí v lese déle než hodinu, mají výrazně sníženou aktivitu takzvané prefrontální kůry. Přitom platí, že právě tato mozková oblast je zodpovědná za psychická onemocnění.

 

Vědce rovněž zajímalo, jak může dlouhodobý pobyt v přírodě ovlivnit náš mozek a každodenní život. Několik dobrovolníků strávilo pár dní mimo město a po celou dobu měli vypnutá všechna svá elektronická zařízení. Následně je vědci podrobili sérii testů. Výsledky byly ohromující. Kreativní myšlení dotyčných jedinců se zvýšilo o 50 %.

Pokud se chcete těšit dobrému duševnímu i tělesnému zdraví, zabalte si batoh a vyrazte do přírody.

 

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články