Myslete ekologicky: Nejškodlivější způsob dopravy? Létání!

Jedna exotická dovolená vyčerpá vaši ekologickou stopu na celý rok.
Zdroj: unsplash.com
Lidé, kteří bydlí v bezprostřední blízkosti letišť, si stěžují na hluk.Některá letadla jsou tak hlučná, že jejich společnosti dostávají pokuty.Létání je dnes dostupné téměř každému.Emise jsou z letadel vypouštěné vysoko v atmosféře, což je ta nejhorší varianta.+ 2 fotky+ 3 fotky

Doby, kdy jsme se táhli několik hodin autem do Chorvatska, jsou pryč. Dneska se všude létá a nízkonákladové společnosti se svými levnými letenkami tomu jen napomáhají. Co na to ale říká matka příroda?

Petra Járková
Petra Járková 28. 12. 2018 23:08

Moc nadšená není. Ačkoliv současný trend velí myslet ekologicky, ani ta nejšetrnější letadla se nedají omluvit. Létání je zkrátka nejškodlivější způsob dopravy.

Ačkoliv továrny vyrábějí stále šetrnější letouny a relativní znečištění klesá, tento pokus o zmírnění emisí je vynulován narůstajícím počtem letů. Lidé si rychle zvykli na komfort, kdy se z bodu A dostanou do bodu B za pár hodin. S nízkými cenami za letenky je tak přeprava vzduchem dostupná téměř komukoliv.


Co se týká ekologické stopy, kdybychom si vzali za příklad čtyřčlennou rodinu, která se chystá letět vzdálenost 900 kilometrů, znečištění, které svým cestováním způsobí, je pětkrát horší než naftová lokomotiva a čtyřikrát než auto.




Emise oxidu uhličitého, tedy hlavního skleníkového plynu, jsou vůbec tou nejhorší hrozbou. Letadla navíc skleníkové plyny vypouštějí vysoko v atmosféře, tudíž jejich „přínos“ je mnohem škodlivější.


Čím se letecká doprava také může „pyšnit“ je hluk, který způsobuje. O tom by mohli vyprávět zejména lidé, kteří v okolí letišť bydlí. Kolem těchto oblastí je také navíc zvýšená automobilová doprava. Nejhlučnější letouny a společnosti, které je vlastní, musí za překračování limitu hluku platit poplatky. Někdy se udělují i pokuty.


Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články