Nata Pratha. Krutý starobylý zvyk, který se v Indii stále dodržuje. Bude někdy zakázán?

Děti to v Indii jednoduché nemají
Zdroj: pixabay
Děti to v Indii jednoduché nemajíDočkají se děti laskavějšího zacházení?Nebo budou kvůli zvyku navždy otroky svých příbuzných?Nata Pratha. Krutý starobylý zvyk, který se v Indii stále dodržuje. Bude někdy zakázán?+ 1 fotka

Nata Pratha, zvyk, který se sice nedodržuje po úplně celé Indii, ale v komunitách Bhilů stále žije. Na první pohled nejde o nic neobvyklého. Dovoluje muži zaplatit si soužití se ženou i bez toho, aby se vzali. Na tom by nebylo nic až tak hrozného, ale v jednom ohledu je Nata Pratha opravdu krutá. Především k dětem.

Lenka Šebestová
Lenka Šebestová 14. 06. 2018 15:13

Cena za novou ženu pro muže se pohybuje v přepočtu okolo deseti až dvaceti tisíc korun. Většinou se takto platí za ovdovělé ženy, nebo za matky samoživitelky. Mají tak šanci na nový život a to je to hlavní, co zastánci zvyku Nata Pratha zmiňují.

„Není na tom nic špatného. Právě naopak. Dává to ženám možnost volby. Pokud je manžel alkoholik, tak ho může prostě opustit a začít žít s jiným. Tenhle zvyk vymysleli naši předci a nemůže na něm být nic špatného. Naše společnost bude Nata Pratha vždy ctít,“ hájí zvyk zastánci. Na děti ženy se už ale Nata Pratha nevztahuje. Když totiž nedojde k sňatku, ženy nemají absolutně žádnou jistotu, že k novému muži s nimi mohou jít i její nebohé děti.

A co děti?

Muž, který si manželku zaplatí v 90 % nemá zájem živit i její děti, a tak jí většinou nedovolí vzít děti s sebou. Nešťastná žena je tedy nechá většinou u příbuzných, kteří se k dětem nechovají hezky. Dle organizace Save the Children v Rádžasthánu, která se těchto dětí ujímá, jsou tito malí vyhnanci přímo diskriminováni. Noví poručníci je často bijí, nedávají jim najíst a mají je za otroky. Neposílají je do škol a využívají je jako sluhy v domě a na polích.

Zlepší se život takto odložených dětí?

Za jejich záchranu v Indii bojuje mnoho organizací. Vysvětlují Bhilům, co jejich krutý zvyk způsobuje a snaží se o osvětu. Doufejme, že se to jednou podaří.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články