Nebojte se začít: Jak se naučit lyžovat i v dospělosti?

O lyžařské výbavě se poraďte s profesionálem
Zdroj: Pixabay
Lyžování může být i nebezpečnéPokud si chcete udělat pohodičku, vyrazte na běžkyVeďte děti ke sportu od maličkaLyžování v Alpách patří mezi nezapomenutelné zážitky+ 1 fotka+ 2 fotky

Za pár týdnů přijde jaro a vy si možná budete vyčítat, že jste se zase nenaučili lyžovat. Celou zimu koukáte na sociálních sítích na nádherné fotky z hor, proklínáte se, že jste k tomuhle sportu nepřičichli už v dětství a říkáte si, že letos už do toho určitě půjdete. Tak pojďte a nenechte se přemlouvat!

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 22. 02. 2019 16:00

Jak začít

I když se to možná nezdá, lyžování ve skutečnosti není žádná věda. Ovšem důležité je nezačínat na prudkém kopci a vybrat si na lyžování ty správné lyže a boty. Pro začátečníka jsou nejlepší tzv. carvingové lyže, které musíte mít kratší cca o 10 – 20 cm než je vaše postava (protože jste začátečník). Boty vám musí doopravdy padnout. Vědou je voskování, protože někdy je ho potřeba, jindy ne. Pro začátečníka je proto nejlepší, když bude jezdit bez navoskovaných lyží. V nejhorším případě si je prostě navoskujete.

Pravidla jízdy

Základ jízdy na lyžích je v pokrčení v kolenou. Ale pozor! Nesmíte se při tom ani předklánět, ani zaklánět. Proč? Toto je podobné jako u bruslení, protože byste velice snadno ztratili stabilitu a spadli byste. Ruce musíte mít vepředu, aby vám pomohly držet rovnováhu a korigovat směr. Když zvládnete tohle, tak vám pak zbývá už jen naučit se brzdit. Brzdění je o tom, že k sobě dáte špičky a uděláte pluh. Počítejte s tím, že se několikrát svalíte, ale určitě se to za chvilku naučíte.

Lyžařská škola pro dospělé

I dospělý se může naučit lyžovat v lyžařské škole. Nemáte důvod se stydět. Každé dobré lyžařské centrum dnes má i lyžařskou školu pro dospělé. Cena takového kurzu se odvíjí od mnoha okolností. Vliv na cenu má třeba i to, zda bydlíte v penzionu (hotelu), který v rámci služeb nabízí i kurzy lyžování. Cenu ovlivňuje také stupeň vaší znalosti jízdy na lyžích a zda máte lyžařskou výbavu, anebo si ji půjčujete. Nezapomeňte také započítat vlek. Pokud výbavu máte, je možné získat takový pětidenní intenzivní kurz s ubytováním a instruktorem za několik tisíc korun.

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Související články

Další články